· En la primera sessió es donaran a conèixer els projectes d’operacions del Telescopi robòtic Fabra-ROA-Montsec, com és el cas del seguiment de brossa espacial
 
· També es tractarà, entre altres temes, dels efectes de les tempestes magnètiques solars, dels avenços en l’estudi de la Via Làctia a través del satèl·lit Gaia, de la formació i evolució d’asteroides, i del comportament de la nostra galàxia
 
· En les jornades, que es consoliden en els circuïts de la comunitat científica, hi participaran sis investigadors lleidatans de reconegut prestigi internacional
 
Imatge cartell
Cartell de les jornades
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Les Jornades Astronòmiques al Montsec viuran aquest any la seva segona edició, amb la participació de sis investigadors lleidatans o amb estrets lligams amb les terres de Lleida, de reconeguda solvència científica internacional pels treballs que estan desenvolupant a diversos indrets del món. Les jornades se celebraran els dissabtes 5 i 19 de novembre i 10 de desembre, a les 18.00 hores, al Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger. 
 
El Consorci del Montsec, organitzador de la iniciativa, preveu més de 70 assistents a cadascuna de les conferències, el límit de la capacitat de les instal·lacions del COU per a aquests tipus d’actes. Aquestes jornades no van dirigides a experts en astronomia sinó a qualsevol persona interessada en el coneixement de l’univers.
 
Els científics participants seran Mercè Romero, Octavi Fors, Josep Maria Trigo, Teodor Roca, Aina Palau i el director científic del Consorci del Montsec, Salvador Ribas. Les seves conferències versaran sobre qüestions com la brossa espacial, la investigació actual referent al sol, al naixement de les estrelles, la nostra galàxia, els meteors i meteorits o l’estel de Nadal. 
 
El delegat del Govern a Lleida i vicepresident del Consorci del Montsec, Ramon Farré, ha explicat que “l’organització de les jornades encaixa en un dels objectius en què treballa el Consorci del Montsec, com és situar el Parc Astronòmic del Montsec en una posició destacada en l’àmbit científic internacional”. Com que hi ha un grup important d’investigadors en astronomia lleidatans o vinculats molt directament amb les terres de Lleida de reconegut prestigi entre la comunitat científica, “tenim un especial interès en que també siguin experts d’aquí els que divulguin des del punt privilegiat del Montsec les línies actuals de recerca astronòmica”. “És una manera de relligar la dimensió global i la local”, ha dit Farré.
 
Per la seva banda, el director científic del Consorci del Montsec, Salvador Ribas, ha avançat que ja s’està començant a preparar una tercera edició de les jornades amb la previsió de participació d’investigadors punters en astronomia que no hi han pogut prendre part enguany.
 
Contingut de les conferències
 
En el marc de la primera de les sessions, Octavi Fors presentarà els projectes d’operacions del Telescopi Fabra-ROA-Montsec, situat en el recinte del Parc Astronòmic Montsec i gestionat per l’Observatori Fabra de Barcelona. Entre els seus treballs destaca el seguiment de la brossa espacial, restes de satèl·lits i altres enginys enviats per l’home que resten a l’espai i que de vegades tonen a entrar a l’atmosfera terrestre. Es tracta d’un tema de màxima actualitat, tenint en compte que el cas del satèl·lit UARS el passat mes de setembre o el ROSAT aquest mes d’octubre. Aquest primer dia Mercè Romero també parlarà del satèl·lit Gaia, que seràcapaç d'estudiar mil milions d'estrelles de la Via Làctia i de les galàxies veïnes al llarg dels cinc anys que durarà la seva missió.
 
Els meteors seran un altre dels assumptes en què se centraran les jornades, aprofitant que en les instal·lacions del Parc Astronòmic del Montsec es du a terme un seguiment d’aquests fenòmens mitjançant càmeres especialitzades. En la segona sessió, Josep Ma. Trigo exposarà com s’analitzen aquests materials procedents de l’espai. Per la seva banda, Salvador Ribas donarà a conèixer els darrers treballs científics per intentar esbrinar el possible origen astronòmic de l’estel de Nadal.
 
En la darrera de les jornades, Aina Plau abordarà el naixement de les estrelles, mentre que Teodor Roca serà l’encarregat de dissertar sobre la manera en què el Sol interactua amb la Terra. Aquest expert porta més de 30 anys dedicat a l’estudi del Sol en centres de recerca a les illes Canàries, on es compta amb els millors telescopis del món per l’observació i anàlisi d’aquesta estrella.
 
Després de l’èxit en participació i en nivell científic de la primera edició celebrada l’any passat, el Consorci del Montsec ha programat les segones jornades amb la doble intenció de seguir reforçant el Parc Astronòmic del Montsec en el panorama internacional de recerca i d’exposició astronòmiques, i d’apropar al gran públic els treballs fets per investigadors lleidatans i catalans arreu del món.
 
La inscripció a les jornades és gratuïta. Els assistents podran gaudir de la visita nocturna al COU, segons les places disponibles.
 
En l’organització de les jornades hi han col·laborat la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la presentació de les jornades a càrrec del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i el director científic del Consorci del Montsec, Salvador Ribas

Imatge de la presentació de les jornades a càrrec del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i el director científic del Consorci del Montsec, Salvador Ribas
JPG | 3252