• L’Agència de Residus de Catalunya, la Direcció General de la Policia i RECICAT-Clúster Català de Recuperació i de Reciclatge signen un protocol de col·laboració per millorar l’eficàcia contra l’intrusisme professional i prevenir els delictes i activitats il·legals
TES
D'esquerra a dreta, el director general de la Policia, Manel Prat, el director de l'ARC, Josep Maria Tost, i la presidenta de RECICAT, Montserrat Vila, durant la signatura del conveni aquest matí.
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, el director general de la Policia, Manel Prat, i la presidenta de RECICAT-Clúster Català de Recuperació i de Reciclatge, Montserrat Vila, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per intensificar les actuacions contra l’activitat il·legal i delictiva en el sector del reciclatge, tant des de la vessant administrativa com policial.
 
L’objectiu és actuar amb eficàcia i contundència, i de manera coordinada, contra l’intrusisme professional, l’activitat il·legal i els robatoris i furts de coure i altres materials que puguin ser reciclables com runes, palets de fusta, etc. i evitar, així, el perjudici que aquests fets ocasionen a la ciutadania, directament o afectant serveis públics, i al món econòmic, ja sigui industrial o agrari i de forma especial al sector del reciclatge. L’activitat que desenvolupa aquest sector en concret és molt important per a l’economia catalana, ja que representa el 10% del PIB.
 
El protocol preveu que l’ARC, en col·laboració amb la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, dugui a terme les inspeccions administratives necessàries per donar compliment a la legislació vigent en matèria de residus. D’altra banda, RECICAT oferirà formació als mossos d’esquadra i als inspectors de l’ARC perquè coneguin quin és el procés de reciclatge, especialment del coure. Els mossos donaran consells a les empreses del sector sobre les mesures de seguretat que poden implementar a les seves instal·lacions i en el transport de metall per prevenir possibles robatoris i furts.
 
Proliferació d’activitats il·legals
 
L’actual context econòmic ha fet proliferar les activitats de gestió il·legal de residus, abocaments incontrolats i activitats de reciclatge sense llicència. Des del 2009, l’ARC ha rebut 110 denúncies de possibles instal·lacions pirates o activitats il·legals.
 
El cos de Mossos d’Esquadra ha redoblat esforços en la desarticulació de grups organitzats, empreses i persones individuals que actuen fora de la llei i per garantir el control del transport de residus per carretera. Des d’agost de 2010 la Policia de la Generalitat té en marxa el Programa Operatiu Específic (POE) contra la delinqüència en l’àmbit del metall, un pla que estableix uns criteris i unes pautes operatives comunes a tot el territori per a la lluita contra aquests delictes, amb una doble finalitat: prevenir i reduir els fets delictius relacionats amb la sostracció de metalls i garantir als ciutadans els serveis bàsics.
 
Per assolir aquest principis els mossos han implementat accions destinades a la vigilància dels llocs amb una major incidència de la problemàtica i el control de la compravenda que es produeix en les instal·lacions de reciclatge i ferralleries.  Tots els serveis de la Policia de la Generalitat es coordinen per assolir els objectius del programa. També és bàsica la coordinació amb les policies locals i operadors externs, com empreses del sector i de reciclatge, representades per RECICAT, i l’ARC com a administració competent en la gestió dels residus a Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 32