- L’exercici ha simulat l’accident entre dos vehicles a l’interior del túnel, la titularitat del qual correspon al Ministeri de Foment
- En la realització de l’exercici han participat treballadors d’Imes-Api, concessionari del túnel, tècnics de Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, SEM, així com les Policies Locals de Tiana i de Montgat
- El túnel ha dut a terme la prova d’activació del seu Pla d’Autoprotecció (PAU), i la Direcció General de Protecció Civil del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat de Catalunya ha participat durant la passada matinada en un simulacre d’emergència al túnel de Tiana, a la B20, organitzat conjuntament amb el Ministeri de Foment. En l’exercici s’ha simulat un accident entre dos vehicles, sense incendi i amb ferits atrapats.
L’exercici ha consistit en el xoc entre dos vehicles al PK 24 de la B20 dintre del túnel al tub en sentit Barcelona, que consta de 3 carrils, a 300 metres de la sortida de la banda Barcelona. En l’accident, en el que no s’ha incendiat cap vehicle, han resultat ferides 4 persones, algunes d’elles atrapades a l’interior del vehicle.
El túnel de Tiana és el més llarg, amb 934 metres, dels tres túnels que el Ministeri de Fomento té en aquest tram de la B20 (Pallaresa, Santa Coloma i Tiana). El trànsit aproximat que suporta aquesta infraestructura és de 100.000 vehicles/dia i la velocitat permesa és de 80 km/h. Té 4 sortides d’emergència.
Un cop es produeix l’accident, la central de control del gestor de túnels, el detecta a través del sistema de càmeres, i realitza els avisos al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, de la DGPC.

En el simulacre hi han participat 2 vehicles d’aigua, 1 furgó de salvament i 1 vehicle de comandament dels Bombers de la Generalitat, diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra, 2 unitats medicalitzades i 2 unitats de suport vital bàsic del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM, així com personal del Centre d’Atenció de Trucades al telèfon d’emergències 112 i del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil i treballadors l’empresa concessionària Imes-Api.
Per part de la Direcció General de Protecció Civil, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) que compta amb dues sales d’operacions (a Barcelona i a Reus) equipades per assumir la gestió de qualsevol emergència en qualsevol part del territori català, ha fet la coordinació de les accions dutes a terme pels cossos operatius implicats en l’exercici i ha valorat la necessitat d’activar el pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT).
Per Bombers de la Generalitat, l’objectiu del simulacre ha estat comprovar l’accessibilitat fins el lloc de l’emergència, atès que es tracta d’un túnel, la valoració de l’escenari i la realització de les corresponents maniobres per tal de socórrer a les víctimes atrapades. A més, l’actuació ha consistit en l’excarceració de les víctimes atrapades (1) i un mort, l’evacuació de totes elles fins la zona sanitària, i la neteja de calçada.
Per part de Mossos d’Esquadra han participat diverses patrulles de seguretat ciutadana i trànsit, que s’han encarregat de realitzar els talls viaris necessaris, el desviament del trànsit i garantir la seguretat de l’operatiu dels Bombers de la Generalitat i del SEM. Mossos d’Esquadra de trànsit han fet els primers socors als dos afectats amb menys danys (fuetada cervical) i han assegurat la zona fins l’arribada de bombers. Un cop els Bombers i el Sem han acabat les seves actuacions, han fet l’atestat prenent fotografies, recollint indicis i redactant l’informe sobre l’accident per trametre’l al jutge.
El SEM ha fet la valoració, triatge i estabilització dels ferits per l’accident. Posteriorment, els professionals sanitaris del SEM han traslladat els afectats als centres hospitalaris més adients segons la seva gravetat.
L’exercici organitzat pel Ministeri de Foment amb la Direcció General de Protecció Civil, tenia com a principals objectius comprovar el bon funcionament del seu Pla d’Autoprotecció (PAU), el protocol d’emergències de la instal·lació, els diversos protocols d’avisos i comunicació entre tots els actuants en cas d’accident i el coneixement de les instal·lacions per part dels operatius, per així millorar els temps de resposta en cas de produir-se una emergència real en aquest túnel.
Una vegada finalitzat el simulacre, ha tingut lloc una reunió per comentar els aspectes més destacables que s’han observat durant el simulacre. És bàsic des del punt de vista de la Protecció Civil realitzar aquesta mena d’exercicis per afinar la coordinació entre els diferents cossos operatius d’emergències i detectar problemes o imprevistos de cara a que la resposta sigui el màxim d’eficient i eficaç en cas d’accident real.
1