Recurs pla estatal Protecció Civil

El Govern sol·licita un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre el Pla Estatal de Protecció Civil davant el risc d'inundacions

query_builder   8 novembre 2011 15:03

event_note Nota de premsa

El Govern sol·licita un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre el Pla Estatal de Protecció Civil davant el risc d'inundacions

  • L’Executiu entén que vulnera les competències de la Generalitat en matèria d’emergències, protecció civil i seguretat pública
 
El Govern ha encarregat al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen jurídic previ preceptiu per determinar si el Pla Estatal de Protecció Civil davant el risc d’inundacions vulnera les competències de la Generalitat en matèria d’emergències i protecció civil. El dictamen és previ a la interposició d’un possible conflicte positiu de competència davant del TC, en cas que el Govern de l’Estat rebutgi el requeriment d’incompetència que la Generalitat va formular el 26 d’octubre passat.
 
El Govern entén que el Pla Estatal de Protecció Civil davant el risc d'inundacions aprovat pel Govern espanyol vulnera les competències de la Generalitat en matèria d’emergències, protecció civil i seguretat pública, que preveuen els articles 132 i 164 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, ja que estableix la seva implementació unívoca a tot el territori.
 
L’article 132 atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’emergències i protecció civil, que inclou la regulació, la planificació i l’execució de mesures relatives a les emergències i la direcció i coordinació dels serveis de protecció civil, sens perjudici de les facultats dels governs locals i respectant el que estableixi l’Estat en exercici de les seves competències de seguretat pública. En cas d’emergències i protecció civil d’abast superior a Catalunya, disposa també que el Govern ha de promoure mecanismes de col·laboració amb altres territoris i amb l’Estat. Així mateix, d’acord amb l’article 164, correspon al Govern de la Generalitat planificar el sistema de seguretat pública a Catalunya, coordinar l’actuació de les policies locals i les competències en relació amb el cos dels mossos d’esquadra.
 
El Govern entén que el Pla Estatal no respecta les competències de Catalunya, ja que no preveu fórmules de col·laboració específiques, especialment pel que fa a la declaració unilateral de l’Estat de l’”interés nacional” de l’emergència i la subjecció automàtica i immediata dels territoris a la declaració. També perquè òrgans estatals assumeixen diverses funcions de gestió i coordinació operativa.
 
En cas que el Govern de l’Estat rebutgi el requeriment d’incompetència formulat per la Generalitat el 26 d’octubre passat, disposarà d’un mes per plantejar el possible conflicte positiu de competència davant el TC. Davant la brevetat dels terminis, el Govern ha acordat sol·licitar el dictamen previ preceptiu al Consell de Garanties Estatutàries.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined