- L’edifici és un exemple de la tipologia general dels convents franciscans, caracteritzats per una gran austeritat
El Govern ha acordat avui declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, el convent de Santa Anna, a Alcover (Alt Camp). Es tracta d’un exemple de la tipologia general dels convents franciscans, caracteritzats per una gran austeritat. Amb l’objectiu de garantir la pervivència dels seus valors culturals en les millors condicions possibles, el Govern també ha acordat delimitar-ne l’entorn de protecció.
Situat als afores del municipi, sota la muntanya del Calvari, el convent va ser construït pels franciscans el 1582 al lloc on hi havia l’antiga ermita de Santa Anna. L'església es va edificar l’any 1617 sota la direcció de l’arquitecte aragonès Andreu Bardagí. El segle XVIII va ser l'època de màxima esplendor de l’edifici. El 1822 va ser incendiat i saquejat i, després de la desamortització de 1835, es va integrar en el patrimoni municipal amb usos diversos. Va funcionar com a hospital de pobres, com a habitatge, com a escola, com a fàbrica tèxtil i, a partir de 1920, com a caserna de la Guàrdia Civil i dipòsit de cotxes abandonats. L’any 1973 fou abandonat i actualment l’Ajuntament d’Alcover té prevista la seva rehabilitació i consolidació.
El punt central del convent és el claustre, a l’entorn del qual se situen les dependències monàstiques i l’església. El claustre és de dos pisos de galeries: el de la planta baixa té cinc arcs de mig punt a cada costat i el superior, sis arcs. L’església, d’una sola nau de volta de canó de cinc trams i capçalera poligonal, està situada al costat nord-est del claustre i té vuit capelles laterals.