La Fundació per a la Promoció de la Investigació de Xipre ha aprovat el projecte presentat pel Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb altres centres investigadors de Xipre i Grècia, anomenat “Estudi bioecològic i molecular del morrut roig de les palmeres Rhynchophorus ferrugineus i de l’eruga barrinadora Paysandisia archon i la gestió integrada d’ambdues plagues”.
 
Aquest projecte té com a objectius generals:
 
- Establir un programa de cooperació sobre les actuacions a fer davant del descobriment de nous brots d’aquestes dues plagues barrinadores de palmeres i desenvolupar un sistema de reconeixement acústic automàtic de les mateixes emprant sensors adequats.
 
- Enregistrar i fer un mapa georeferenciat de les palmeres afectades i sanes de Xipre.
 
- Fer estudis de laboratori i de camp de la bioecologia d'aquestes dues plagues en les condicions de Xipre i fer una anàlisi quantitativa i qualitativa dels adults atrapats en trampes de captura de feromones.  Així mateix, investigar la correlació de vols segons diverses condicions mediambientals, fluctuacions i densitats de la població.
 
-  Estudiar la identificació molecular i diversitat molecular de la plaga del morrut de les palmeres Rhynchophorus ferrugineus.
 
- Estudiar mètodes de lluita contra les dues plagues Rhynchophorus ferrugineus, i Paysandisia archon, tant mitjançant mètodes químics com de control biològic.
 
- Desenvolupar un Programa de Gestió Integrada de Plagues, de manera que es pugui aplicar a nivell local i nacional.
 
El Departament col·laborarà en el projecte en les tasques de coordinació general, així com aportant la seva col·laboració com a país amb una àmplia experiència en el control d’aquestes dues noves plagues. Les activitats principals que el Servei de Sanitat Vegetal del Departament durà a terme seran la introducció de la gestió integrada de plagues i la identificació molecular de les poblacions.
 
El projecte té una durada prevista de dos anys, i un pressupost de 98.543 euros, tot a càrrec de l’entitat que ha concedit el finançament del projecte: Research Promotion Foundation of Cyprus.