Els 20 allotjaments públics inicien unes jornades de formació per millorar l’adaptació de la cuina a usuaris celíacs i amb reaccions adverses a la llet o als ous
La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Montserrat Suari, i la cap de l’àrea de planificació i auditores de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Glòria Cugat, han presentat aquesta tarda un curs de formació de dos dies dirigit als 20 albergs públics de la Xaxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), gestionats pel Departament de Benestar Social i Família, per tal de millorar l’atenció gastronòmica a les persones al·lèrgiques a diferents ingredients culinaris.
L’objectiu és augmentar qualitativament i quantitativa la diversitat de solucions que ja s’estan oferint a aquest col·lectiu a l’hora de servir els diferents àpats. La formació, que es farà avui i demà a l’Alberg del Carme de Manresa i a les instal·lacions que la Fundació Alícia té al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, està dirigida als caps de cuina dels 20 albergs i comptarà amb la presència de l’al·lergòleg de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Ramon Lleonard; la presidenta de l’associació Cel·líacs de Catalunya, Matilde Torralba; i la responsable del comitè científic assessor de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Victòria Castell.
En concret, el curs pretén aprofundir en les tècniques d’adaptació de les receptes sense gluten, sense làctics i sense ous. Actualment, la cuina de la Xanascat ja ofereix de dietes especialitzades per aquests col·lectius. Amb aquesta formació es pretén anar més enllà i ampliar la diversitat d’oferta, garantir una resposta ràpida i adaptada a la casuística dels alberguistes. A més a més, es vol millorar els prococols de treball per evitar la presència d’al·lèrgens no intencionada i garantir la seguretat dels plats elaborats.
Anualment, els albergs de la Xanascat serveixen aproximadament uns 1,3 milions d’àpats per a un total d’uns 1.900 comensals al dia. S’estima que la prevalència de l’al.lèria alimentària entre la poblacó adulta es troba entre el’1 i el 3% de la població. Un 1% de la població es també intolerant al gluten.
Acreditació Amed per promoure la dieta mediterrània
Un total de tretze albergs de la Xanascat van rebre el juliol passat la distinció Amed, que identifica i acredita els establiments que ofereixen opcions d’alimentació mediterrània i de lleure actiu.
Amb l’acreditació, es garanteix que l’oferta gastronòmica que se serveix en aquests albergs contingui:
- La utilització d’oli d’oliva, per amanir i preparar els plats.
- Una àmplia oferta de verdures, hortalisses i llegums en els menús.
- Prioritat de peixos i carns magres en la confecció dels plats.
- Fruita fresca abundant com a postres habituals.
- La inclusió de productes integrals.
- L’oferta de làctics amb baix contingut en greix.
- La difusió de material i informacions sobre alimentació saludable i oci actiu.
Els albergs acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu exterior que els identifica com a establiments Amed. Tots els restaurants que compleixen els criteris poden ser acreditats, tot i que el projecte s’adreça principalment als establiments que ofereixen menú, ja que quasi un 37% de la població adulta de Catalunya menja fora de casa entre 1-3 vegades a la setmana. En l’actualitat, Amed arriba a més de 30.000 comensals.




