
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Miquel Molins, i el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, han signat avui un conveni de col·laboració per tal de coordinar les activats de la Unitat de Malherbologia del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura i el Grup de Recerca en Malherbologia de la UdL pel que fa al control integrat de males herbes.
Aquest conveni neix de la necessitat de potenciar esforços i generar sinergies per afrontar un problema creixent en els nostres cultius com és la resistència de les males herbes als herbicides. Així, es durà a terme un Projecte de Recerca consistent en el desenvolupament de programes de maneig integrat, en cereals d’hivern, de biotips de males herbes resistents a herbicides, per tal de donar la informació que, d’acord amb la Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d’octubre de 2009, per la qual s’estableix el marc de l’actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides, serà preceptiva de donar als agricultors a partir de l’1 de gener de 2014.
S’establirà un programa de maneig integrat de biotips de males herbes resistents a herbicides que permeti integrar mètodes químics i mètodes de tipus cultural a fi de controlar eficaçment, a curt i a mig termini, les esmentades poblacions resistents.
Amb actuacions d’aquest tipus es tracta d’optimitzar, en l’actual situació econòmica, els recursos, esforços i coneixements, avançant en la resolució de problemes que afecten el sector. En aquest cas es produeix quan una planta que afecta a la productivitat d’un conreu es capaç de desenvolupar mecanismes que li permeten escapar a l’acció d’una eina utilitzada pel seu control com és un herbicida. Lo solució final és emprar la combinació de diversos mètodes de control. Amb aquesta estratègia, a més de resoldre el problema es minimitza l’impacte ambiental i es pot disminuir costos.
Es tracta, en el fons, d’aprofitar l’experiència de la Unitat de Malherbologia en aquest àmbit, actualment coordina el Comitè de Prevenció de Resistències a Herbicides a nivell estatal, amb els coneixements generats en el si del Grup de Recerca. Es combinarà l’aprofitament de les instal·lacions per a recerca del primer grup amb els coneixements del segon, per tal de generar, amb el menor cost possible, la informació necessària per a donar desposta a les necessitats dels agricultors afectats per aquest problema.
Sobre aquesta problemàtica es pot trobar informació als web dels dos grups: www.gencat.cat/sanitat vegetal i http://www.weedresearch.udl.cat/. així com a la pàgina http://www.semh.net.
1