La situació s'ha agreujat amb l'obertura de la presa Cabrera Bassa i la crescuda del riu Zambeze. Com a conseqüència, milers de persones han estat evaquades i desenes de milers estan sent ateses en centres temporals d'acollida. A dia d'avui, el govern de Moçambic estima que hi ha unes 285.000 persones afectades, de les quals 142.000 necessitarien assistència humanitària.

Per cobrir les necessitats bàsiques de la població afectada, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i la Creu Roja han enviat avui un total de 3.000 tendals, 5.000 mantes, 1.000 kits de cuina, 2.3000 bidons d'aigua de 20 litres i altres elements d'aixopluc per valor de 160.000 euros.

El director de l'ACCD, Andreu Felip, i el vicepresident de Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, han destacat la importància del conveni d'acció humanitària que van signar l'ACCD i la Creu Roja el 2006, que preveu donar resposta en menys de 72 hores a situacions d'emergència que requereixen aixopluc a poblacions desplaçades i refugiades, amb especial èmfasi a l'Africa subsahariana.

Segons el govern de Moçambic, unes 74.000 persones es troben desplaçades i, a dia d'avui, ja s'han comptabilitzat 29 morts. Les províncies més afectades són Zambezia, Sofala, Manica i Tete, on les inundacions han destruït 4.677 cases, 111 escoles, quatre centres de salut, diverses carreteres i ponts i 15.000 hectàrees de diferents conreus.

En les últimes hores la situació a Moçambic ha empitjorat com a conseqüència de l'arribada del cicló Favio a la costa occidental del país i ha provocat greus estralls al sud de Beira. El cicló, de categoria 3, provoca vents de fins a 200 quilòmetres per hora i agreujarà encara més la situació al país.