El Govern aposta pel valor estratègic de la Catalunya exterior en la projecció internacional de la cultura i la identitat catalana, va manifestar ahir el secretari d’Afers Exteriors, Senén Florensa, davant els membres del Consell de les Comunitats Catalanes de l'Exterior. El secretari va explicar detalladament les actuacions d’aquest any, molt condicionades pels ajustaments pressupostaris, així com les previstes per al 2012.
Trobada del Consell de les CCE
“La secretaria s’ha concentrat en garantir i agilitzar el suport econòmic a les Comunitats per tal d’assegurar la seva continuïtat, viabilitat i, d’acord, amb les seves circumstàncies, el manteniment del volum d’activitats propi de cada centre. La nostra voluntat”, va avançar, “és restaurar els mecanismes de suport econòmic que permetin a les entitats fer la planificació de la seva activitat a mig termini, quan les circumstàncies pressupostàries i econòmiques ens ho permetin.”

El secretari va proposar crear un nou grup de treball interdepartamental específica de coordinació en l’àmbit de les polítiques públiques adreçades a les Comunitats Catalanes, que permetin millorar l’eficàcia i l’eficiència dels recursos de la Generalitat i potenciar sinèrgies. Entre les propostes del Consell destaquen la necessitat de compartir informació, potenciar l’intercanvi d’experiències i de bones pràctiques i l’elaboració d’un pla de treball que es tancarà en la Trobada Mundial de les Comunitats a Barcelona el mes de maig de 2012.
 
Els representants de les Comunitats van agrair la celebració del Consell, van fer breus exposicions de les seves particularitats i dels reptes de futur, i van assegurar que son molt conscients dels moments i de la situació difícil que viu Catalunya. Cristina Lagé (Europa), en nom de totes les Comunitats, va fer un anàlisi de la situació dels casals i va posar la xarxa a disposició del Govern i de la societat catalana, “perquè som al nostre país d’acollida, però volem tirar Catalunya també endavant, de l’economia, de la cultura, del turisme.”
 
Els representants de les Comunitats per àrees geogràfiques que van participar en el Consell son: Guillem Abellán, d’Àsia; Victòria Gras, d’Oceania; Cristina Lagé, d’Europa;  Josep Ligorred, de Centre Amèrica, Mèxic i el Carib; Josep Mª Casas; del Con Sud d’Amèrica; Xavier Rodriguez, d’Europa; Xavier Urbaneja, d’Europa; Màrius Vendrell, del Con Sud d’Amèrica; i Èric Viladrich, d’Amèrica del Nord. A l’actualitat hi ha 126 entitats reconegudes oficialment pel Govern, establertes a més de 40 països arreu del món.
 
La Secretaria ha fet una aposta enguany per millora en la coordinació interdepartamental del Govern ha permès posar a disposició de les Comunitats recursos que ja existeixen, facilitar-los la seva identificació i el seu accés. L’objectiu és ajudar les Comunitats a optimitzar al màxim els recursos i ajudar-los en la gestió i difusió de les seves activitats, en la línia del mandat del president de fer més amb menys. També ha mantingut la majoria de les línies de suport a les Comunitats, com son la convocatòria de subvencions, el programa de beques, o l’enviament de material de difusió de la cultura i la llengua catalanes; ha endegat nous recursos de gestió interna i sociocultural, com l’accés a cursos on-line de català; i ha potenciat l’ús de les xarxes socials per facilitar l’adaptació a nous models de comunicació i l’intercanvi d’experiències.
 
El Consell és l’òrgan col·legiat que assessora el Govern sobre la política que s'ha de dur a terme en l'àmbit de les Comunitats Catalanes a l'Exterior i està presidit pel president de la Generalitat. Hi tenen representació les Comunitats Catalanes de l’Exterior, diversos departaments de la Generalitat, els partits polítics amb representació parlamentària i diverses institucions catalanes que exerceixen competències relacionades amb les Comunitats Catalanes a l’Exterior, com la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).