El Govern aprova el Projecte de llei de consultes populars no referendàries

El Govern aprova el Projecte de llei de consultes populars no referendàries

query_builder   27 desembre 2011 13:52

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei de consultes populars no referendàries

  • La normativa regula els aspectes bàsics del procediment, acompliment i convocatòria de les consultes populars, tant en l’àmbit municipal com de Catalunya
 
  • La futura llei permetrà aprofundir en l’autogovern i incrementar la qualitat democràtica a través de la participació ciutadana, així com fer més propera l’Administració
 
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei de consultes populars no referendàries que desplega l’article 122 de l’Estatut d'Autonomia de Catalunya amb la seva màxima potencialitat jurídica en aquesta matèria. L’objectiu de la nova legislació és aprofundir en l’autogovern i incrementar la qualitat democràtica a través de la participació ciutadana, així com fer més propera l’Administració. 
 
El Projecte de llei regula el règim jurídic i el procediment de la convocatòria de consultes populars no referendàries com a instruments de participació ciutadana dirigits a conèixer les opinions de la ciutadania, mitjançant un vot lliure, directe i secret, sense utilitzar la via de referèndum, en relació a qualsevol aspecte de la vida pública.
 
Amb aquesta nova normativa, desenvolupada pel Departament de Governació i Relacions Institucionals, s’estableixen els aspectes bàsics del procediment, els requisits i la convocatòria de les consultes populars que es podran celebrar en l’àmbit municipal o de Catalunya en relació a les seves competències respectives, ja sigui a instància dels poders públics o dels ciutadans. 
 
 
Convocatòria i participació
 
La convocatòria de consulta popular en l’àmbit competencial de la Generalitat correspon al president de la Generalitat, mentre que en l’àmbit de les competències locals, correspon a l’alcalde o president de l’entitat local. També es pot demanar a instàncies d’una comissió promotora formada per tres persones físiques o per alguna entitat jurídica, com poden ser les associacions no lucratives, les organitzacions socials i professionals i els sindicats i col·legis oficials, que acreditin l’interès general de la seva iniciativa mitjançant un nombre mínim de signatures.
 
En el cas d’una consulta popular en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya seran necessàries un mínim de 50.000 signatures vàlides. En el cas d’una consulta popular en l’àmbit local, seran necessàries les signatures vàlides previstes en la pròpia normativa local de cada entitat i, en defecte de previsió, serà del 20% dels habitants per a les poblacions de menys de 5.000 habitants. En els municipis d’entre 5.000 i 100.000 habitants seran necessàries 1.000 signatures més el 10% dels habitants que excedeixen els 5.000. I en el cas dels municipis de més de 100.000 habitants, caldran 10.500 signatures més el  5% dels habitants que excedeixen els 100.000.
 
Estan legitimades per votar en aquestes consultes les persones més grans de 18 anys que no estiguin privades dels drets polítics, ja siguin de nacionalitat espanyola o  ciutadans de la Unió Europea, d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa que estiguin empadronats en algun municipi de Catalunya.
 
 
Mitjans electrònics i registre de consultes
 
El Projecte de Llei estableix en els eu articulat un sistema de garanties per assegurar la fiabilitat i transparència del procés, una comissió de seguiment que vetlla per la claredat, la transparència i l’eficàcia del procés de consulta, així com una comissió de control, formada per juristes de prestigi, per resoldre els recursos pertinents.
 
La nova normativa també preveu la votació presencial, per correu i la utilització dels mitjans electrònics, segons els tipus de consulta, en els termes establerts reglamentàriament, i sempre que es respectin els principis generals de democràcia i participació.
 
Així mateix, estableix la creació del Registre de consultes populars no referendàries, adscrit al departament competent en matèria de participació ciutadana, que té per objecte la inscripció de les consultes populars realitzades o promogudes a l’empara d’aquesta llei. 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined