Preu públic aigua

El Govern incentiva l'ús del reg al canal Segarra-Garrigues amb un preu bonificat i assequible per als regants

query_builder   17 gener 2012 14:30

event_note Nota de premsa

El Govern incentiva l'ús del reg al canal Segarra-Garrigues amb un preu bonificat i assequible per als regants

 
  • Fixa el preu de l'aigua del Segarra-Garrigues en 0,088 euros per metre cúbic i bonifica el preu els 3 primers anys a l'espera que les finques siguin productives
 
  • La Generalitat posarà a disposició del sector una unitat d¿assessorament especialitzada per donar suport als regants sobre els canvis agronòmics als quals poden optar per millorar la seva producció i competitivitat
 
 
El Govern ha acordat avui establir el preu final de l'aigua del sistema de regadiu Segarra-Garrigues en 0,088 euros per metre cúbic. En l'actual context econòmic advers, el Govern dóna així compliment al compromís d'establir un preu atractiu i assumible per als regants perquè puguin aprofitar al màxim el potencial d'aquesta infraestructura estratègica de país.
 
El Segarra-Garrigues és un element de desenvolupament per al sector agrari, que és i ha de ser clau per a la recuperació econòmica del país. A més, contribueix a la fixació de població al territori, evita l'abandonament de les terres de conreu, la desertització i l'empobriment de la biodiversitat, i contribueix a conservar els valors del territori i al reequilibri territorial.
 
El preu final de 0,088 euros per metre cúbic s'obté a partir d'una tarifa binòmica que inclou: una part fixa, de 181 euros per hectàrea i any i una part variable de 0,080 euros per metre cúbic.
 
 
Bonificacions a l'espera que les finques sigui productives
 
Els regants que s'acullin i s'incorporin al reg durant el 2012 es podran beneficiar d'importants descomptes en la part fixa de la tarifa del servei, amb bonificacions que van des del 75% fins al 25% durant els propers tres anys. També es podran beneficiar dels ajuts als plans de millora que inclouen subvencions de fins al 40% de les inversions.
 
A partir del quart any, es pagarà el 100% de la tarifa, que s'actualitzarà tenint en compte l'índex i els percentatges de l'IPC i el preu de l'energia.
 
El Departament d'Agricultura posarà a disposició del sector una unitat d'assessorament especialitzada, amb seu a Tàrrega, on personal tècnic del DAAM oferirà assessorament als regants sobre els possibles canvis agronòmics que poden incorporar en les seves finques, en funció de l'arribada del reg, per tal d'incrementar-ne la productivitat i la competitivitat.
 
La previsió és aplicar la tarifa, per part de l'adjudicatari del canal, a partir del proper mes de setembre per a les noves hectàrees que s'adhereixin al reg. Pel que fa a les hectàrees que actualment ja estan en servei, es liquidarà el deute pendent aplicant la tarifa dels 0,088 euros per metre cúbic utilitzat.
 
Totes les hectàrees que està previst que es puguin adherir al reg corresponen als sectors 1 i 2 i al sector 12 (zones de reg de transformació).
 
D'atra banda, el Govern manté el seu compromís davant la Comissió Europea de desenvolupar les mesures previstes en la Declaració d'Impacte Ambiental pel que fa a les zones de protecció de les aus estepàries. És en aquest sentit que treballa perquè la Comissió disposi de tota la informació a l'hora de decidir sobre l'xpedient d'nformació obert en aquesta matèria.
 
 
Principals dades del canal Segarra-Garrigues
 
  • Superfície total: 67.816 ha (60 municipis, 6 comarques, 16.000 propietaris)
  • Import de l'actuació: 1.090 M
  • Obra executada: 714 M (66%), 637 M xarxa de reg + 77 concentració parcel·lària.
  • Superfície en reg actualment: 1.427 ha
  • Superfície en reg prevista pel 12: 3.500 ha
  • Superfície en reg prevista pel 14: 10.000 ha
  • Consum d'aigua fins a la data: 4,7 hm3
  • Superfície de concentració parcel·lària: 43.325 ha
  • Superfície de concentració parcel·lària enllestida: 4.765 ha
  • Pressupost Mesures Compensatòries i Correctores d'Impacte Ambiental: 114 M
  • Mesures executades: 23 M
 
Tipus de reg:
 
  • Reg de suport: 1.500 ha
  • Reg intermedi: 3.500 ha
  • Reg de transformació: 6.500 ha
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined