• S’iniciarà el desplegament dels programes sanitaris del Pla de Salut, sobretot pel que fa a la millora de l’atenció dels pacients crònics
  • Es consolidaran accions d’estalvi, eficiència i canvis organitzatius iniciades el 2011, i els recursos obtinguts es destinaran a escurçar les llistes d’espera quirúrgica
 
Els serveis sanitaris d’atenció a les persones no es veuran afectats per l’ajust pressupostari d’enguany, i gaudiran d’una partida pressupostària equivalent a la del 2011. Com a conseqüència, tampoc es veuran afectades les condicions laborals dels professionals que treballen en centres on ja s’hi va arribar a acords en aquest sentit durant l’any passat. El pressupost de Salut del 2012 aprovat pel Govern és de 8.756 milions d’euros. “Cal afegir a aquest pressupost els esforços realitzats al llarg del 2011 per poder endegar les reformes organitzatives que permetran aportar estabilitat al nostre sistema sanitari públic i fer-lo més sostenible” ha assegurat el conseller Boi Ruiz aquesta tarda durant la presentació del pressupost del seu Departament per al 2012 davant la comissió parlamentària de Salut.
 
Ruiz també ha anunciat actuacions per frenar el creixement de les llistes d’espera per a intervencions quirúrgiques no greus ni urgents (les altres no tenen llista d’espera), i la posada en marxa d’un sistema d’ajuts  per realitzar estudis doctorat adreçat als metges residents i a les infermeres especialitzades que finalitzen la seva formació enguany.
 
Serveis d’atenció sanitària. El pressupost del Departament de Salut per al 2012 manté el nivell d’activitat sanitària i la qualitat dels serveis, que es podran augmentar selectivament si cal, tal com ja havia anunciat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en diverses ocasions. Això és possible gràcies, d’una banda, a l’esforç realitzat el 2011 pel sector sanitari a fi de contenir la despesa i, d’altra banda, als canvis organitzatius, alguns dels quals es van iniciar l’any passat mentre que d’altres es desenvoluparan el 2012 en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015.
 
La de “serveis sanitaris” és la partida més gran del pressupost de salut, i on l’impacte de l’ajustament (-1,5%) equival a una congelació de pressupost perquè s’absorbeix de forma gairebé íntegra gràcies a les accions d’estalvi realitzades el 2011 i que tindran efecte enguany. El pes del pressupost destinat a l’atenció primària i especialitzada augmenta dos punts percentuals i se situa en el 76% del total del pressupost del Departament de Salut.
 
Aquest pressupost permet assolir els objectius previstos pel Pla de Salut per al 2012. A títol d’exemple, i pel que fa a l’atenció a les malalties cròniques, s’estendrà el programa “pacient expert” en tres patologies (2.000 pacients), s’implantarà en el 80% del territori català processos clínics integrats per a diabetis, insuficiència cardíaca, depressió, i malaltia pulmonar obstructiva crònica, entre d’altres, i s’involucrarà 1.000.000 de ciutadans en programes renovats d’exercici físic i alimentació saludable.
 
D’altra banda, s’agilitarà l’ingrés en centres de convalescència i es millorarà el seguiment i control del pacient fràgil, amb la posada en marxa d’un programa que, durant el 2012, incorporarà 2.000 pacients atesos amb gestió personalitzada de cas.
 
Llistes d’espera.  El Departament de Salut s’imposa l’objectiu per al 2012 de frenar el creixement i reduir en un mínim del 2% les llistes d’espera quirúrgiques gràcies a la reassignació de recursos que es podrà fer com a conseqüència de les accions de reforma estructural i canvis en l’organització dels serveis sanitaris, en línia amb l’indicat al Pla de Salut.
 
També es preveu reduir la llista d’espera per visitar el metge especialista i, sobretot, agilitar les proves diagnòstiques. Concretament, el 2012 es reduirà en un mínim del 5% el nombre de pacients que esperen ser visitats per l’oftalmòleg o l’especialista en aparell locomotor en el 30% dels centres.
 
Quant a les proves diagnòstiques, s’augmentarà la capacitat de gestionar-les des de l’atenció primària, sempre d’acord amb mecanismes de col·laboració establerts amb l’atenció especialitzada. Durant el 2012, aquesta reorganització afectarà el 30% dels ciutadans.
 
Inversions. L’apartat d’inversions consta de 247 milions d’euros que es destinaran a 108 obres en equipaments sanitaris, la majoria en l’àmbit de l’atenció primària, i totes elles prioritzades d’acord a criteris de planificació i necessitat sanitària, i en funció de la disponibilitat econòmica.
 
Farmàcia. L’ajustament del pressupost de Salutrepercuteix sobretot en la partida de farmàcia, que tindrà una reducció efectiva entorn del -7,5%, tot i que la reducció reflectida en el pressupost comptable és del -26%.  Aquest diferencial s’explica per l’impacte en la reducció de la despesa del Reial Decret del novembre passat de prescripció per principi actiu, l’avenç en les polítiques d’ús racional del medicament i les millores en el finançament previstes per a aquesta partida tant per part de l’Estat com pels ingressos procedents de l’aplicació de la taxa per recepta.
 
Una reducció efectiva del -1,6%. El 2012 es consolidaran els esforços realitzats per reduir la despesa i millorar l’eficiència aplicats en el sector sanitari l’any passat. Aquests esforços fan que la reducció efectiva del pressupost del Departament de Salut respecte del 2011 sigui de -1,6%.
 
Tot i això, el pressupost de la Generalitat de Catalunya incorpora la màxima prudència comptable amb l’objectiu de consolidar la credibilitat de les finances públiques. Per aquest motiu, el pressupost de Salut del 2012 aprovat pel Govern és de 8.756 milions d’euros, el que representa una reducció del 4,7% respecte del pressupost inicial del 2011.
 
El necessari rigor pressupostari del Govern no permet contemplar, a hores d’ara, els estalvis recurrents d’accions iniciades o decidides el 2011 com serien, a títol d’exemple, acords entre centres per comprar de forma conjunta, accions per reduir la factura elèctrica i d’altres subministres, el Reial Decret de prescripció per principi actiu... Tampoc contempla els increments d’ingressos previstos per al 2012, com seria la taxa administrativa per recepta farmacèutica, per exemple. Un cop comptabilitzats aquests conceptes, l’impacte real de l’ajustament pressupostari en Salut serà de l’-1,6%.
 
Taxa per recepta. El pressupost del 2012 no contempla a hores d’ara el finançament addicional que comportarà la taxa administrativa per recepta farmacèutica. La taxa serà d’aplicació universal, es cobrarà a les oficines de farmàcia a través de la recepta electrònica, i tindrà un topall de 61€ anuals per persona (5€/mes).
 
Tal com ha dit el conseller Ruiz en reiterades ocasions, la taxa no comportarà cap barrera econòmica per accedir al tractament farmacològic.
 
En aquests moments, la concreció de la taxa, que forma part de la Llei d’acompanyament dels pressupostos, està sent discutida pels grups parlamentaris.
 
En aquests moments, els grups parlamentaris estan discutint quins han de ser els criteris d’exclusió que cal incorporar per modular l’impacte en determinats col·lectius, i que seran de caràcter econòmic.

1  

Fitxers adjunts

Pressupost del Departament de Salut 2012

Pressupost del Departament de Salut 2012
PDF | 1358