Els comptes de 2012 reflecteixen un canvi de model, basat en l’eficiència en l’ús dels recursos públics, la sostenibilitat econòmica i ambiental i la sensibilitat social a l’hora de prioritzar les actuacions.
  • “El pressupost de 2012 és la base per complir les actuacions de Territori i Sostenibilitat a mitjà termini”
 
  • El conseller de TES defensa els comptes de 2012 perquè són “eficients en la despesa, garanteixen la sostenibilitat i concertació de les actuacions i tenen una sensibilitat social en l’acció diària del departament”
 
  • Explica que els deutes generats a les obres de Ferrocarrils a Sabadell i Terrassa i la Llei de Barris obliguen a fer front als pagaments abans de seguir amb les inversions
 
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha presentat avui els pressupostos del Departament per a 2012 al Parlament de Catalunya. Lluís Recoder ha comparegut davant la Comissió de Territori i Sostenibilitat per explicar que els comptes per aquest any “posaran la base per poder complir les actuacions previstes pel Departament a mitjà termini”.
 
En aquest sentit, els ha descrit com “uns pressupostos certament austers i realistes, perquè la motxilla de deute que encara arrosseguem és molt gran, però, sobretot, són uns pressupostos amb l’objectiu de mantenir la cohesió social, amb les aportacions al transport públic i les polítiques d’habitatge, i de contribuir a la reactivació econòmica del país, a través del manteniment d’inversions o les aportacions als fons de connectivitat dels aeroports”.
 
El pressupost d’enguany del Departament és de 1.563 MEUR, dels quals el 40% s’haurà de destinar necessàriament a fer front als deutes generats per finançaments específics. Per tal que el 60% disponible del pressupost serveixi veritablement a les necessitats socials, el Departament de TES ha impulsat una nova orientació dels seus comptes.
 
Tres pilars per a un nou model de gestió
 
Així mateix, Recoder ha fet balanç de l’any 2011, que el considera un any de transició cap a un nou model de gestió definit per tres pilars:
 
  • Una utilització més racional i eficient dels recursos públics, que es destinen a aquells projectes amb un major benefici socioeconòmic.
 
  • La sostenibilitat i la concertació amb el territori com a base de totes les actuacions. Una sostenibilitat entesa des del punt de vista ambiental i territorial, però també des del punt de vista econòmic.
 
  • La sensibilitat social, que s’expressa a través de polítiques específiques per als col·lectius més febles, especialment en allò que té a veure amb les tarifes.
 
 
Transport públic
 
La plasmació més visual d’aquest nou model de gestió és l’aposta pel transport públic, ja que la Generalitat ha apujat fins als 300 milions d’euros la seva aportació a l’ATM per reduir el dèficit del consorci i consolidar el sistema de mobilitat metropolità, que va tancar el 2011 amb més de 940 milions de viatges.
 
Al costat d’aquest increment de la despesa, i per compensar la pujada del bitllet senzill i la T-10, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha bonificat els abonaments com la T-Mes i la T-Trimestre, que han baixat de preu.
 
Tal com ha destacat Recoder, “l’aposta pels títols socials és clara. Per una banda, hem ampliat un any la cobertura de l’actual T–12, fet que implica que, a partir d’ara, tots els nens i nenes gaudiran de transport públic gratuït fins que compleixin els 14 anys d’edat”. Aquest model d’abonament és inèdit a Europa, fet que converteix Catalunya en un referent. Al mateix temps, la T–Jove ha baixat un 16%. A aquests títols, cal afegir-hi la bonificació per a totes aquelles persones en situació d’atur, que podran accedir al transport públic amb descomptes que superen el 50%.
 
Recoder també ha destacat els esforços que s’estan fent per reduir els deutes acumulats per obres dels darrers anys. Així, el conseller ha anunciat la suspensió temporal del perllongament d’FGC a Sabadell i Terrassa, amb l’objectiu d’eixugar el deute i de buscar noves fórmules de finançament que permetin garantir la finalització de les obres.
 
 
Agència Catalana de l’Aigua
 
Aquest objectiu és especialment visible en el cas de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Tal com ha explicat el conseller, “si fem un símil mèdic, podem dir que ens la vam trobar a la UCI amb els equips de respiració assistida aturats”, amb un deute acumulat, a finals de 2010, de 1.388 MEUR.
 
Des de febrer de 2011, el TES està aplicant un pla econòmic financer que permetrà rebaixar el deute en 100 MEUR i que el 2012 sigui el primer any, dels darrers deu, que l’Agència no tancarà els comptes amb dèficit. Igualment, es reduiran els terminis de pagament dels proveïdors i es garantirà el funcionament de les depuradores. El conseller ha recordat, igualment, la posada en marxa d’una tarifa social, congelant l’increment del cànon per a les famílies amb tots els seus membres a l’atur i pensionistes amb baix poder adquisitiu.  I, en tot cas, l’augment del cànon s’ha centrat en el consum de grans quantitats d’aigua.
 
 
Polítiques d’habitatge
 
Les polítiques d’habitatge són una de les eines més potents per afavorir la cohesió social, especialment a través del parc públic.  Així, el Departament de TES continuarà impulsant el Pla de Xoc de l’Habitatge, una iniciativa amb l’objectiu d’acabar amb l’elevat estoc de pisos públics buits. Recoder ha subratllat que, quatre mesos després de la presentació del Pla,  ja s’han ofert el 55% del total de 3.265 habitatges que aleshores estaven buits.
 
Igualment, INCASÒL destinarà 49,67 MEUR a promocions d’habitatges. Així mateix, es duran a terme obres de remodelació de barris —Trinitat Nova (Barcelona), Ca N’Anglada (Terrassa), l’Estació (Sallent), Arraona (Sabadell) i Sant Roc (Badalona)— per valor de 16,7 MEUR, i es concediran ajuts a la rehabilitació per un import de 36,7 MEUR.
 
Pel que fa a la Llei de barris, el Departament de TES reafirma la seva importància com a element transformador dels pobles i les ciutats. No obstant això, per tal de poder mantenir-la en un futur, cal garantir primer el pagament de les obres certificades pels ajuntaments amb projectes en marxa. És per això que enguany el Departament concentrarà els seus esforços en aquesta matèria en liquidar les certificacions d’obra d’anys anteriors.
 
 
Carreteres
 
Tot i el deute acumulat, que condiciona gran part del pressupost del TES, el Departament es compromet a continuar durant l’any 2012 amb obres de gran importància per l’equilibri territorial de Catalunya. Aquest és el cas del desdoblament de l’Eix Transversal, una infraestructura vital per a les comunicacions del país, que finalitzarà el 2013.
 
D’altra banda, en el programa de millora de la xarxa viària hi ha incloses obres com el condicionament de la C-51 entre Valls i el Vendrell i de l’Eix Vic – Gironella (Olost-Olvan) i el perllongament i desdoblament de la variant sud de Lleida.
 
Els pressupostos també reflecteixen la voluntat de garantir la conservació del parc d’infraestructures de Catalunya, atès que un manteniment constant n’allarga la vida i evita sobrecostos. Així, es destina una partida global de 47 MEUR a les operacions de conservació de la xarxa i a aquelles actuacions destinades a millorar la seguretat viària.
 
 
Medi Ambient
 
En l’àmbit de la Sostenibilitat i el Medi Ambinet, aquest 2012 es presentarà un Pla d’estímul de l’economia verda, el qual “ha d’esdevenir una eina hàbil que ens permeti potenciar la competitivitat del teixit productiu de Catalunya”, segons ha explicat Recoder. Aquest Pla no es materialitzarà només sota el lideratge del Departament de Territori i Sostenibilitat, sinó que, vistos els seus objectius, s’està redactant i s’executarà conjuntament amb el Departament d’Empresa i Ocupació.
 
Al costat del Pla d’estímul de l’economia verda, un altre instrument potent que serà presentat en uns mesos és el Pla de l’Energia i del Canvi Climàtic, el qual suma dos camps intrínsecament vinculats però que restaven incomprensiblement segregats: per una banda les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic i per l’altra banda aquelles altres relacionades amb la provisió energètica de Catalunya. L’objectiu és avançar cap a un sistema de baixa intensitat energètica i de baixa emissió de carboni que permeti acomplir amb la part que correspon a Catalunya dels compromisos presos per l’Estat Espanyol en el marc dels objectius globals acordats per la Unió Europea del “20 – 20 – 20”  a l’horitzó de l’any 2020, és a dir, reducció de les emissions de CO2 en un 20% respecte el 1990, increment de l’ús de les energies renovables fins a un 20% del consum brut d’energia final i reducció en un 20% del consum energètic.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 98

Presentació del pressupost 2012

Presentació del pressupost 2012
PDF | 399