• L’actuació, que ha consistit en la neteja i la recuperació dels murs i de les columnes i capitells, ha deixat al descobert importants testimonis que expliquen la vida del monestir a Ripoll, des de restes preromàniques fins als murs de l’església de l’Abat Oliba 
  • La intervenció ha permès la descoberta d’una escultura de la Mare de Déu d’estil romànic, que representa una aportació molt rellevant per a la història del monestir i de l'art català 
  • La restauració del claustre de Ripoll és fruit d’un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona, el Bisbat de Vic i el Departament de Cultura
Fotografia de la inauguració de la restauració del claustre de Ripoll
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha inaugurat avui les obres de restauració del claustre del monestir de Santa Maria de Ripoll. També han assistit a l’acte el bisbe de Vic, monsenyor Romà Casanova; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el diputat delegat de Monuments de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma.
 
La intervenció ha consistit en la neteja i la recuperació dels murs i de les columnes i capitells, i ha deixat al descobert importants testimonis que expliquen la vida del monestir a Ripoll. Així mateix, la restauració ha permès la descoberta d’una escultura de la Mare de Déu d’estil romànic, que representa una aportació molt rellevant per a la història del monestir i de l'art català.
 
La restauració del claustre de Ripoll és fruit d’un conveni de col·laboració entre el Bisbat de Vic, la Diputació de Girona, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La restauració ha tingut un cost de 500.000 euros i s’ha dut a terme entre abril de 2010 i desembre de 2011.
 
En la inauguració, el conseller Mascarell ha destacat la importància del fet que la restauració s’hagi fet “a través de la cooperació entre institucions”, ja que considera “que la cooperació serà clau en els propers anys perquè tenim molt patrimoni i només el podrem gaudir i fer-lo rendible gràcies a la cooperació entre institucions”.
 
El conseller també ha remarcat que “la principal matèria primera de Catalunya és la creativitat i la creativitat antiga és el nostre patrimoni, i per això hem de treballar per recuperar-lo”. “Un país mira endavant quan recupera el que ha construït”, ha afegit Mascarell.
 
La intervenció
El procés de restauració ha inclòs el tractament dels murs i la neteja i la restauració de columnes i capitells. Quant als murs, s’han eliminat els revestiments de ciment pòrtland del segle XIX, amb una anàlisi històrica i arqueològica aprofundida dels murs medievals que s’anaven posant al descobert. S’ha fet també una neteja dels murs, el farciment dels esvorancs deixats pel desmuntatge dels objectes del lapidari, i el segellat dels junts.
Restauració del claustre de Ripoll
Aquestes operacions han deixat visibles per primera vegada la textura material dels murs i de les seves obertures històriques, uns elements que fins aquest moment havien restat amagats. Aquestes obertures corresponen a portes i finestres de diferent caràcter i època, des d'època preromànica fins als segles XVII i XVIII, que comunicaven amb les dependències que es trobaven al voltant.
 
En aquest sentit, la restauració que s’ha portat a terme no tan sols ha deixat al descobert importants testimonis que expliquen la vida monàstica a Ripoll, sinó que ha permès reivindicar el claustre com l’espai arquitectònic a partir del qual s’organitzava l’activitat diària de la comunitat del monestir. Per ajudar a la comprensió de les descobertes, s’ha instal·lat una nova senyalització amb explicacions sobre el claustre.
 
Per altra banda, els treballs de restauració també han posat en valor l’extraordinària col·lecció de capitells romànics de finals del segle XII disposats en les tretze arcades de la galeria nord. Són 26 capitells sota àbacs també amb decoració romànica. El conjunt presentava un aspecte molt deteriorat que impedia la correcta lectura de les escultures i els marbres. L’actuació ha consistit en un neteja suau i respectuosa per garantir-ne la conservació.
 
La descoberta de la Mare de Déu
A la paret sud-est del claustre s’hi ha trobat una imatge fragmentada d'una antiga marededéu. Aquesta troballa representa una aportació molt rellevant per a la història del monestir i també de l'art medieval en general. La imatge és excepcional dins l'escultura romànica del país a causa de la manca d'obres de factura i dimensions similars, i també és excepcional pel material amb el qual està feta, ja que es tracta de guix de qualitat notable.
Restauració del claustre de Ripoll
La marededéu s’ha localitzat en una arcada oberta a mitja alçada, enfonsada en el gruix del mur i completament tapada des de fa segles amb pedres. Per la seva situació s'ha convingut en denominar-la, provisionalment, Mare de Déu del Claustre, d'acord amb la tradició d'altres centres religiosos i a l'espera que la recerca de la documentació antiga pugui aportar precisions sobre la seva dedicació.
 
L'estil de l'obra la situa provisionalment dins del romànic, tot que encara s'han de fer els estudis específics. La seva talla denota una alta qualitat artística, especialment visible en el treball de la vestidura.
 
La imatge és una obra de molt alt relleu, quasi de volum sencer, d'una Mare de Déu asseguda en un tron i de grans dimensions, de gairebé més d'1,5 m d'alçada. La imatge es troba en estat fragmentari a causa d'una mutilació per causes desconegudes, de la qual només van salvar-se el cos, braços i part del tronc. Tanmateix, s'han trobat nombrosos trossos de l'escultura, com ara un que correspon als braços i cames del nen Jesús que devia reposar als genolls de la Verge. La tasca de restauració, tot just encetada, ha de permetre de composar bona part de la imatge amb aquests fragments.
 
 
Més informació al document adjunt
 
 
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 746