- El pla vol fomentar la lectura mitjançant ajuts a la modernització llibreries i la formació professional del seu personal
- El conseller de Cultura destaca que “el llibreter ha jugat i juga un paper fonamental en la construcció de la identitat personal i col·lectiva del país”
- Mascarell apunta que “s’ha parlat molt de la importància de la lectura des de la retòrica, i poc des de la pràctica. La nostra voluntat amb el pla Llibreriactiva és sortir de la retòrica i passar a la pràctica incrementant la inversió pública en foment de la lectura”
El Departament de Cultura i el Gremi de Llibreters de Catalunya han signat l’acord per posar en marxa el Pla Llibreriactiva, amb el qual ambdues institucions volen impulsar la millora de les llibreries i dels seus serveis i dels professionals que hi treballen per tal de fomentar la lectura.
La presentació del Pla s’ha fet avui en el marc del Congrés de Llibreters en Llengua catalana, que ha clos el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. El conseller ha destacat que “la identitat personal de la gent de la meva generació i d’altres generacions no s’entendria sense les llibreries i sense els llibreters de referència, per tant, tampoc s’entendria la nostra identitat col·lectiva. El llibreter ha jugat i juga un paper fonamental en la construcció de la identitat personal i col·lectiva del país. Sóm un país de creativitat i talent, però cal que aquesta creativitat arribi a la gent, al seu públic”. En aquesta sentit, Mascarell ha afegit que “s’ha parlat molt de la importància de la lectura des de la retòrica, i poc des de la pràctica. La nostra voluntat amb el pla Llibreriactiva és sortir de la retòrica i passar a la pràctica incrementant la inversió pública en foment de la lectura”.
El pla Llibreriractiva vol millorar l’oferta de les llibreries mitjançant l’increment dels seus fons purs, augmentar l’oferta de qualitat, modernitzar la llibreria com a establiment, i incrementar la presència del llibre en català.
Per tal d’assolir aquests objectius, el Pla Llibreriaactiva el Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), impulsarà una línia específica d’ajuts destinada a la modernització de les llibreries amb l’objectiu de millorar aquests establiments. També donarà suport a un projecte formatiu del Gremi de Llibreters de Catalunya per millorar la formació dels professionals de les llibreries i posar en marxa libri data per disposar de dades per mesura l evolució del sector.
El Pla Llibreriactiva vol fomentar:
- El rol ineludible de la llibreria en la cadena de valor del llibre i la seva funció bàsica de foment i prescripció de la lectura.
- El valor de la xarxa territorial de les llibreries de Catalunya, formada 650 llibreries aproximadament.
- La importància de la llibreria com a primer canal de venda de llibres i primera finestra per al públic.
- La comercialització dels fons de les llibreries ponderant sempre el llibre en llengua catalana o occitana.
- La comercialització global del llibre des del canal llibreria física i els seus canals digitals.
Ajuts per a la modernització de llibreries
El Departament de Cultural, mitjançant l’ICEC, oferirà ajuts per un valor de 275.000 euros destinada a la modernització de les llibreries amb l’objectiu de millorar aquest establiments. Els ajuts pretenen incidir tant en la llibreria com a espai físic a disposició dels lectors, com mitjançant la incorporació de noves tecnologies que repercuteixin en la qualitat del seu servei i en la comercialització del llibre tradicional i digital. Així mateix, aquests ajuts fomentaran aquelles accions realitzades des de la llibreria per a la promoció del llibre i de la lectura.
Amb aquests ajuts es vol incrementar l’oferta de les llibreries. Per això es dóna suport en la potenciació i comercialització del fons editorial pur de les llibreries, que són els llibres venuts a partir del segon any posterior al de la seva publicació; i del fons editorial impur en el cas llibre tècnic, que són els llibres venuts a partir del primer any posterior a la seva publicació. Amb aquestes subvencions es pretén que el lector disposi d’un ampli ventall de gèneres i temàtiques. Així mateix, es ponderarà l’esforç comercial dels títols en llengua catalana i occitana, cosa que facilitarà també una més amplia oferta de títols de temàtiques locals.
Suport a la formació del personal de llibreries
L’ICEC, mitjançant un ajut directe de 25.000 euros al Gremi de Llibreters de Catalunya, donarà suport al projecte formatiu que aquesta institució posa en marxa amb la facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona amb l’objectiu de crear un nou currículum professional de personal de llibreria. L’objectiu és oferir una formació especialitzada que capaciti el professional del sector per a treballar en el sector del llibre.
Base de dades per a llibreries
L’acord signat avui preveu que el Gremi de Llibreters de Catalunya implementi un sistema de gestió de dades anomenat libri data, que permetrà el control d’estocs i la identificació dels títols i el número de volums comercialitzats per cada llibreria.
D’altra banda, el Gremi de Llibreters de Catalunya també impulsarà que les seves llibreries agremiades implementin un sistema que permeti la comercialització del llibre en format digital.
Pla Nacional de Lectura. “Impuls de la lectura: 100% lectors”
“Impuls de la lectura: 100% lectors”, el Pla Nacional de Lectura (2012-2016) té com a objectiu de vertebrar els esforços dels diferents sectors i àmbits de la societat catalana orientant-los cap a l’augment dels hàbits lectors dels ciutadans per tal d’incrementar l’accés al coneixement i el capital cultural i humà del país.
El Pla fixa objectius concrets, consensuats entre el sector públic i el privat, per tal de poder-ne avaluar el grau de compliment. L’objectiu principal que es planteja el pla és incrementar el percentatge de població lectora, des de l’actual 61,9% al 71% (mitjana europea).
El Pla té 10 eixos d’actuació:
1. L’augment del prestigi de la lectura
2. L’augment de la presència del llibre en tots els seus formats i situacions
3. L’Impuls de la lectura en l’àmbit educatiu
4. L’enfortiment del sector editorial
5. L’increment de la lectura a les biblioteques
6. L’enfortiment del sector llibreter
7. La major visibilitat de la figura de l’autor
8. Una més gran implicació dels mitjans de comunicació en l’activitat lectora
9. La utilització de les xarxes socials com a eina a favor de la lectura
10. Foment de la participació ciutadana en l’àmbit lector