El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'ermita de Sant Sebastià a Vic

El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'ermita de Sant Sebastià a Vic

query_builder   21 febrer 2012 15:16

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional l'ermita de Sant Sebastià a Vic

  • També ha aprovat delimitar l’entorn de protecció de l’església de Santa Maria d’Àneu i del monestir de Sant Pere del Burgal, a la Guingueta d’Àneu
 
El Govern ha acordat avui declarar bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la categoria de lloc històric, l’ermita de Sant Sebastià, a Vic (Osona), i n’ha delimitat l’entorn de protecció. El conjunt està format per l’ermita i la casa annexa de la demarcació de Sant Joan de Galí, que depèn de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, al terme municipal de Vic.
 
La capella, que va ser erigida amb motiu d’una pesta, existeix des del 1520. La façana es va reformar el segle XVII i el XVIII es va erigir el campanar. L’ermita està situada dalt d'un turó de 770 metres. La capella és de nau única, sense absis i sense cor. La façana està orientada a migdia i presenta un gros portal amb dovelles. A la part posterior dreta hi ha un campanar de planta quadrada que a la part superior forma una torre ortogonal amb quatre finestrals d'arc de mig punt. Està cobert amb una terrassa.
 
A llevant, i en angle recte amb la capella, hi ha el mas adossat. L'interior és cobert amb volta de creueria i conserva un retaule dedicat a Sant Sebastià. Està construït amb pedra i arrebossada i els elements de ressalt estan fets de pedra picada.
 
La rellevància del conjunt rau en un fet històricament documentat: en aquesta ermita va tenir lloc el 17 de maig de 1705 una reunió secreta en què es va signar l’anomenat “Pacte dels Vigatans”, que va comportar l’entrada de Catalunya a la guerra de successió a la corona espanyola, en suport a l’arxiduc Carles de la casa dels Habsburg enfront de Felip d’Anjou, nét del rei borbó Lluís XIV. La guerra va concloure amb la presa de Barcelona per les forces borbòniques l’11 de setembre de 1714 i els posteriors decrets de Nova Planta.
 
 
Entorn de protecció a monuments de la Guingueta d’Àneu
 
El Govern ha acordat també delimitar l’entorn de protecció de l’església de Santa Maria d’Àneu i del monestir de Sant Pere del Burgal, a la Guingueta d’Àneu (Pallars Sobirà). El Govern considera que la singularitat dels dos conjunts arquitectònics, elements declarats monuments i fins ara sense entorn de protecció delimitat, aconsella la definició d’aquesta figura per garantir els valors culturals, paisatgístics i ambientals en les millors condicions possibles.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined