
· El president ha fet una conferència sobre l’horitzó econòmic de Catalunya a la Cambra de Comerç de Manresa
· Artur Mas ha defensat que “l’única alternativa a les polítiques d’austeritat seria sortir de l’euro i això és un món desconegut per a una economia i un país tan endeutat com el nostre”
· El president ha apuntat que ara cal aplicar a fons la política de les tres A: austeritat, aprimament i agilitat; actuar en el tema de l'FP i fer reformes a nivell de l’Estat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que “independentment de si els altres fan la feina que els toca, nosaltres hem de fer els deures” perquè quan hi hagi la recuperació econòmica “ens agafarà en millor situació que els que no ho hagin fet”.
Amb aquest argument, Artur Mas ha defensat les polítiques d’austeritat dutes a terme pel Govern i ha assegurat que “dins la UE i especialment a la zona euro, no hi ha alternativa respecte al que estem fent” perquè si no es compleixen els deures “les conseqüències poden ser molt pitjors”. L’única opció, ha explicat, seria “sortir de l’euro i això és un món de dimensió desconeguda per a una economia i un país tan endeutat com el nostre”. Un fet, ha assegurat, que “encariria de manera enorme el pagament dels deutes i els interessos”.
El president ha fet aquestes declaracions a la seu de la Cambra de Comerç de Manresa, on ha pronunciat una conferència sobre l’horitzó econòmic de Catalunya davant una nodrida representació d’empresaris de la zona.
Els deures els ha de fer tothom
Tot i les necessàries polítiques d’austeritat aplicades des de Catalunya, el cap de l’Executiu ha assegurat que “els deures els ha de fer tothom” perquè si no és així, la feina que s’està fent des del Govern català “podria quedar sense sentit”. “Si els altres, a Madrid, a Brussel·les o a Berlín, no fan la feina que han de fer, polítiques d’estímuls que acompanyin les d’austeritat, el resultat podria quedar una mica coix”, ha reblat.
El cap de l’Executiu ha destacat que les decisions preses pel Govern durant l’any passat van suposar un “7% de disminució real de la despesa en un moment en què l’economia no ens creixia pràcticament”. Mas ha assegurat que és una xifra important i que demostra que Catalunya va ser de les comunitats autònomes que més va estalviar de tot l’Estat i, fins i tot, “més que el Govern central”.
Respecte a la posició de l’Executiu espanyol en la reducció de dèficit, Mas ha assegurat que tot apunta que “el Govern central, que és el primer que hauria de donar exemple, serà el que menys en donarà respecte a les polítiques d’austeritat”. El cap de l’Executiu ha manifestat que aquesta és “una mala manera de començar a fer les coses” i que si es volen fer els deures el que cal és “posar-se a davant i no a darrere”, perquè tot i que així “et cauen menys bufetades”, és “greu a nivell de país perquè no fas les coses que has de fer”.
Les mesures a prendre
En el decurs de la conferència que ha pronunciat, el president ha destacat algunes de les mesures prioritàries que ara cal prendre per encarar millor el futur.
Mas ha destacat com una de les línies d’actuació “aplicar a fons la política de les tres A: austeritat, aprimament i agilitat” i, en aquest sentit, ha subratllat les cinc lleis òmnibus aprovades pel Parlament en la línia de “desmuntar una part de la burocràcia i dels tràmits que acaben sent absurds” El president ha demanat que aquest criteri d’agilitat vagi filtrant-se a totes les administracions, a la Generalitat, però també als ajuntaments i a l’Estat perquè “ha de ser un projecte de país” i perquè “els països amb administracions més àgils acabaran sent més competitius”.
Com a segona mesura a potenciar, ha parlat de la Formació Professional, assegurant que “si Catalunya vol ser un país de base industrial i a més exportadora, ha de recuperar els oficis en general i el concepte de l'FP al més avançada possible”.
També ha situat les reformes a nivell estatal com una prioritat i ha defensat que el Govern hi està “intentant donar suport quan pot i no es toquen les competències”.
Respecte a la reforma del sector financer, el president ha assegurat que és un tema on “cal posar la mà de forma ràpida perquè ho està embolicant tot”. I, en referència a la reforma laboral, Mas ha assegurat que “és difícil defensar que no s’ha de tocar res amb el nivell d’atur que té Espanya” i que les mesures que s’han pres ara tenen l’objectiu de “flexibilitzar les condicions del mercat laboral perquè hi hagi menys por a contractar i més confiança a poder crear ocupació quan arribi el moment de la recuperació”.
Catalunya segueix sent un país amb potencialitats
El president ha volgut acabar la seva conferència remarcant “les potencialitats que té Catalunya” per llançar un missatge “d’optimisme respecte al futur”.
En aquest sentit, Artur Mas ha destacat el fet que l’exportació catalana “va créixer un 14% en plena crisi” i que cada cop està augmentant la seva presència a mercats de fora de la Unió Europea. “Tenim capacitat exportadora en moments complicats i això és bàsic perquè una de les claus del futur és adonar-se que el món és molt gran en quant mercat i economia”, ha manifestat.
El president també ha remarcat que l’activitat turística ja pesa un 11-12% en l’economia catalana i que aquest és un sector on “Catalunya ha de seguir invertint perquè no és un sector incompatible amb d’altres”.
Com a dada positiva, el president ha parlat de l’aeroport del Prat, que l’any passat va ser el que més va créixer de tota la UE i va arribar a tenir 34M de passatgers, un rècord de la seva història. Mas ha destacat que “ens segueixen faltant connexions intercontinentals”, però que no es pot oblidar que “tenim una plataforma de connectivitat exterior molt potent”.
Per últim, el cap de l’Executiu ha destacat la potencialitat de Catalunya com a centre de recerca i investigació i ha posat èmfasi en el fet que “ha aconseguit ser punt de referència de la producció científica”.