- La millora de la qualitat i l’eficiència dels sistemes de salut requereix decisions basades en l’eficàcia comparada i en la relació cost-efectivitat.

Avui dimecres 7 de març, el conseller Boi Ruiz ha presidit la cloenda de la III Jornada de Farmacoeconomia, organitzada conjuntament pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’Associació d’Economia de la Salut a l’Auditori IDEC de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Amb la finalitat de debatre sobre l’avaluació econòmica de les intervencions sanitàries, la jornada ha reunit a un notable conjunt d'experts de l'àmbit de l'avaluació, la incorporació de nous medicaments i l'ús efectiu i racional dels mateixos. A més, per part de les societats científiques han participat representants de l’Associació d’Economia de la Salut, la Societat Espanyola de Farmacèutics d'Atenció Primària, la Societat Espanyola de Farmacèutics d'Hospital, l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut del Departament de Salut de Catalunya, el Servei Català de la Salut, la indústria farmacèutica i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
En els darrers anys, l'avaluació econòmica d'intervencions sanitàries s'ha convertit en una eina de primer ordre per als gestors sanitaris europeus en la posada en marxa d’estratègies de priorització de recursos i d'adopció de medicaments i noves tecnologies.
En aquest context, l’objectiu del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 promou la millora de la qualitat i l’eficiència dels sistemes de salut, mitjançant decisions basades en l’eficàcia comparada i en la relació cost-efectivitat per aconseguir tant guanyar en anys de qualitat de vida dels ciutadans, com un equilibri entre incentius i límits financers.
Alhora, les mesures establertes des del Departament de Salut per assolir aquest objectiu es dirigeixen a garantir l’accés als medicaments eficaços, segurs i adequats segons les necessitats de cada pacient. Així doncs, la farmacoeconomia esdevé una eina fonamental en el procés de selecció de fàrmacs i de determinació de les seves condicions d’ús.
Línies de treball en l’àrea de la farmacoeconomia a Catalunya
Les prioritats del Departament de Salut en aquesta àrea són:
- La continuïtat de les revisions sistemàtiques del cost-efectivitat dels principals grups terapèutics i de la mesura del cost-efectivitat en els programes d’harmonització.
- El treball en xarxa a través de l’Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) i del Centre d’ Investigació en Economia de la Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra, en col·laboració amb entitats de tot l’estat espanyol.
- El suport i la posada en comú d’experiències amb el futur Comitè de Cost–efectivitat dels Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI) per a l’elaboració d’informes destinats a la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments, que definiria el procés de fixació del preu i condicions de finançament dels medicaments i productes sanitaris.
Alhora, el Departament de Salut està promovent acords de risc compartit, programes d’accés a la innovació terapèutica que han de ser utilitzats en casos molt concrets, i que busquen assolir de manera equilibrada el millor accés dels pacients a teràpies innovadores, la sostenibilitat del sistema i la compensació a la innovació.
Antecedents: la Comissió d’ Avaluació Econòmica i d’Impacte Pressupostari (CAEIP)
L’any 2008 es va constituir al CatSalut la Comissió d’ Avaluació Econòmica i d’Impacte Pressupostari (CAEIP), formada per professionals amb una àmplia i reconeguda experiència en estudis d’investigació i anàlisi en l’àmbit de l’economia de la salut i de l’avaluació econòmica de medicaments.
Les principals funcions de la CAEIP han estat les revisions sistemàtiques d’estudis sobre avaluacions econòmiques dels principals grups terapèutics, la seva difusió i el seguiment de les recomanacions emeses. Fins ara, s’han realitzat les següents revisions: estatines en prevenció primària i secundària de la malaltia cardiovascular, inhibidors de bomba de protons, fàrmacs per l’osteoporosi post-menopàusica, antipsicòtics atípics en esquizofrenia, Beta2 de llarga durada en asma, i nous antidiabètics orals.
A més, actualment s’estan finalitzant tractaments farmacològics del Trastorn del Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i dels nous anticoagulants orals en la prevenció del tromboembolisme en pacients amb fibril·lació auricular.
A banda, en l’àmbit dels Programes d’harmonització dels tractaments hospitalaris, ja es compta amb més de 30 avaluacions finalitzades i més de 20 en marxa a Catalunya, on l’avaluació econòmica dels medicaments constitueix una part rellevant del contingut dels informes emesos.