Avui dimecres, dia 7 de març, ha estat presentat a Brussel·les el Grup de Treball de les Regions Europees Olivereres, constituït en el marc de l’Associació Europea de Regions amb Productes d’Origen (AREPO) i l’Associació de Regions Europees Productores de Fruites i Hortalisses (AREFLH). Catalunya té una participació important en aquesta comissió, que reuneix de moment 13 regions i el 60% de la producció d’oli d’oliva, i que té com a principal objectiu defensar els interessos dels productors.
Per part de Catalunya, que ha estat una de les regions impulsores del Grup de Treball, ha signat l’acord el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila,.
Han participat en la presentació del Grup de Treball membres del gabinet del comissari d’Agricultura, Dacian Ciolos, i diversos europarlamentaris de la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu.
S’ha realitzat també un tast d’olis, en el qual han estat representades totes les regions europees membres del Grup de Treball amb olis que gaudeixen del distintiu de qualitat de Denominació d’Origen.
Les regions que han signat l’acord de constitució manifesten la conveniència i necessitat de realitzar una acció conjunta, que permeti avançar en el reconeixement en l’especialització dels territoris oliverers i en les accions per impulsar la innovació en la producció d’oli d’oliva.
Els signants demanen també, entre altres coses, que es reconegui el valor de l’oli d’oliva com a producte natural, saludable, de prestigi i qualitat, unit de manera indissoluble a la dieta mediterrània; i que es reforcin les polítiques de qualitat i diferenciació, que possibilitin un preu diferenciat per categories i qualitats, al mateix temps que es millora la identificació comercial, l'etiquetatge i la presentació al consumidor.
Catalunya coordina, dintre del Grup de Treball, l’àrea de qualitat. A més, Catalunya ha estat la impulsora de diverses propostes en la redacció de l’acord. Aquestes propostes fan referència a la creació d’un mecanisme d’observació de preus en el sector de l’oli; la difusió de les propietats saludables de l’oli d’oliva en el marc de la dieta mediterrània; un major acord duaner, que permeti que es compleixin de manera estricta els acords comercials entre la Unió Europea i els diferents països; i la sol·licitud a la Comissió Europea que eviti la competència deslleial i garanteixi la protecció del consumidors.