Els Bombers continuaran treballant, durant la nit, als incendis forestals de Girona i el Pirineu de Lleida

query_builder   10 març 2012 20:41

event_note Nota de premsa

Els Bombers continuaran treballant, durant la nit, als incendis forestals de Girona i el Pirineu de Lleida

Davant la situació d’alt risc d’incendis, extrema sequera i episodi de vent, el Cos d’Agents Rurals i els Bombers de la Generalitat fan tasques de prevenció i vigilància a tot el territori
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’emergència del pla Infocat
  
Al llarg de la nit els Bombers de la Generalitat continuaran treballant als incendis forestals de Girona i del Pirineu de Lleida (Gerri de la Sal, Calbinyà, Viu de Llevata i Montanissell). A l’episodi de vent que s’allargarà fins demà diumenge i el risc d’incendi que es manté alt a tot el territori, cal afegir la situació de sequera molt intensa que viu Catalunya.
 
En aquest sentit, des del Departament d’Interior es vol fer èmfasi que tant el Cos d’Agents Rurals com els Bombers de la Generalitat tenen en màxima alerta tots els seus efectius repartits pel territori fent tasques de prevenció i vigilància, per poder actuar ràpidament i evitar possibles situacions que agreugin encara més l’elevat risc d’incendi forestal.
 
 
Situació dels incendis durant la nit
A l’incendi de Girona, que ja es troba en fase de control, hi haurà una quinzena de dotacions terrestres. Demà al matí està previst que s’incorpori un helicòpter bombarder per donar suport als mitjans terrestres en les tasques d’extinció. Al lloc també hi ha mobilitzats 15 vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).
 
Des d’ahir hi ha desplaçades, també, diverses unitats del cos de Mossos d’Esquadra i efectius de les policies locals i dels Agents Rurals. En aquests moments es manté, amb caràcter preventiu, una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques. El Centre de Comandament Avançat i el Centre de Comandament de Bombers ja s’han retirat del parc de Bombers de Vall d’Aro.
 
Pel que fa als incendis del Pirineu de Lleida, al de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), durant la nit treballaran una desena de dotacions. Està previst que demà s’incorporin tres helicòpters bombarders per treballar, sobretot, en aquelles zones de difícil accés. Cal recordar que aquest incendi es troba en fase de control.
 
A l’incendi de Calbinyà (Alt Urgell), que està controlat, hi treballaran durant la nit una quinzena de dotacions.
 
Quan als incendis de Viu de Llevata (Alta Ribagorça) i Montanissell (Alt Urgell), que ja estan controlats, els vehicles faran rutes d’inspecció per la zona per detectar si hi ha punts calents all perímetres..
 
Destacar que ja s’han aixecat totes les restriccions als nuclis i urbanitzacions i tots els veïns que havien estat desallotjats per aquests incendis, tant de Girona com de Lleida, ja han pogut retornar als seus domicilis.
 
La DGPC manté la fase d’emergència del pla INFOCAT
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla INFOCAT pels incendis de Lleida i de Girona. La decisió de mantenir la fase d’emergència s’ha pres un cop valorada la situació a la reunió la reunió del Comitè Tècnic de Seguiment del pla INFOCAT, d’avui dissabte a la tarda. Tot i la millora en la situació dels incendis s’ha pres la decisió de mantenir la fase d’emergència per la situació d’alt risc d’incendi que encara afecta el territori català. A més de la sequera acumulada, a partir d’aquesta nit el vent es podria reactivar tant a la zona del Pirineu com a l’Empordà. A més, estem enfront una situació de sequera molt intensa que feia molts anys que no es produïa a Catalunya.
 
LaDGPC continua demanant als ciutadans que tinguin segones residències a zones afectades per incendis que no s’hi desplacin fins que la situació d’emergència passi, els focs estiguin completament extingits i no hi hagi risc ni per les persones ni pels béns.
 
Igualment, es demana als ciutadans que demà diumenge s’hagin de desplaçar a zones forestals o properes a zones forestals extremin la prevenció, evitin activitats que augmentin el risc d’incendi i que si veuen qualsevol indici de que s’està produint un foc forestal (com ara una columna de fum) truquin de forma immediata al telèfon d’emergències 112 i indiqui la seva posició i la del eventual punt on hi hagi fum.
 
La DGPC insisteix que en cas que residiu habitualment o passeu temporades a urbanitzacions properes a zones forestals, recordeu que és imprescindible informar-se de les rutes d’evacuació en cas d’emergència.