Agents Rurals recollint mostres de l'enverinament

Enxampat in fraganti el gestor d'una àrea privada de caça a la Noguera que utilitzava verí i paranys per eliminar la fauna

query_builder   13 març 2012 11:56

event_note Nota de premsa

Enxampat in fraganti el gestor d'una àrea privada de caça a la Noguera que utilitzava verí i paranys per eliminar la fauna

Agents Rurals recollint mostres de l'enverinament
Agents Rurals recollint mostres de l'enverinament
La utilització de mitjans massius o no selectius pot tenir condemnes penals de fins a dos anys de presó i pot comportar la suspensió temporal de l’aprofitament cinegètic
 
 
Membres del grup especial de lluita contra l’ús de verí  del cos d’agents rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van enxampar in fraganti, fa una setmana, el gestor d’una àrea privada de caça a la Noguera, mentre es trobava posant en ús alguns paranys il·legals per capturar mamífers, predadors de les espècies cinegètiques que es poden caçar (conills, perdius, llebres...).
 
Aquesta pràctica no selectiva determina l’eliminació de tot tipus de fauna salvatge i/o domèstica que hi pugui haver a la zona, espècies protegides i/o en perill de desaparèixer, en molts casos, i provoca també un efecte conegut com a efecte cadena, el qual determina que  l’animal que ingereixi l’esquer posat amb aquesta intenció, probablement morirà. A continuació,  es convertirà en un nou esquer  a causa del producte tòxic acumulat abans de morir. Aquest “nou” esquer, en què s’ha convertit un animal mort, pot atreure altres animals, carronyaires o no, i provocar-ne la mort després que l’ingereixin.
 
Gràcies a la ràpida intervenció en el moment de la col·locació dels esquers enverinats i dels paranys il·legals, s’ha evitat la mort d’un nombre elevat de fauna, ja que es van trobar dins del vehicle trenta paranys més preparats per ser utilitzats.
 
Els primers indicis d’aquest ús d’un possible control il·legal de depredadors es van detectar fa un any, quan un gos de la població de Cabanabona va quedar atrapat en un d’aquests paranys il·legals. Malgrat que va passar alguns dies atrapat, el gos, ferit en una de les potes davanteres, va poder ser recuperat per un veí de la població de Cabanabona i portat al veterinari.
 
Des d’aquell moment, es va realitzar un seguiment en aquesta àrea i en zones veïnes, per tal de comprovar la possible existència d’altres esquers o paranys a la zona i, en conseqüència, que haguessin afectat la fauna.
 
Un cop comprovada la toxicitat del producte utilitzat com a esquer, mitjançant les analítiques toxicològiques corresponents, s’ha presentat un atestat davant el Jutjat d’Instrucció de Balaguer, el qual ha obert diligències  per un presumpte delicte contra la fauna.
 
L’ús de verí està tipificat com un delicte contra el medi ambient al Codi Penal i pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per als seus autors i, si es considera necessari, la suspensió temporal de les activitats de l’àrea de caça afectada, com a mesura administrativa adreçada a facilitar la recuperació de la fauna de la zona afectada per l’ús de verins.

1  

Fitxers adjunts

Agents Rurals recollint mostres de l'enverinament

Agents Rurals recollint mostres de l'enverinament
JPG | 642