• Adapta les funcions de l’òrgan: conèixer, analitzar, estudiar i avaluar la situació de seguretat del país
 
  • Amplia el nombre de membres permanents per donar estabilitat a la presència dels actors públics i privats més rellevants en aquest àmbit

El Govern ha aprovat avui un nou reglament amb l’objectiu d’ajustar les funcions del Consell de Seguretat de Catalunya i simplificar la configuració de la seva composició i el seu règim d’organització i funcionament. El Consell és l’òrgan consultiu i de participació superior de Catalunya en matèria de seguretat.
 
El reglament estableix que les funcions del Consell de Seguretat de Catalunya són conèixer, analitzar, estudiar i avaluar la situació de la seguretat al país, a partir de les dades i estudis aportats pel Departament d’Interior i promoure i proposar mesures de millora, a través d’informes, comissions d’estudi o grups de treball, que es presentaran davant dels organismes i administracions públiques competents.
 
En relació amb la composició, amplia el nombre de membres permanents de l’organisme respecte a la normativa vigent, i dóna així estabilitat a la presència dels actors públics i privats més rellevants en matèria de seguretat. S’afegeixen com a vocals permanents al Consell responsables polítics i autoritats dels serveis de seguretat pública d’administracions locals, del Govern i de l’Estat (Judicatura i Fiscalia), així com membres d’entitats i òrgans de participació ciutadana. D’aquesta manera, s’amplia la diversitat de perspectives que necessàriament han de ser presents en un espai de consulta i participació d’aquesta naturalesa. A més, per tal d’incorporar les opinions i reflexions que exigeixi l’evolució sociopolítica, cultural i econòmica del país, es preveu la possibilitat de convidar al Consell representants de la societat civil organitzada, institucions i administracions públiques o centres de recerca.
 
Finalment, amb l’objectiu de simplificar i facilitar la seva tasca, el reglament preveu un règim d’organització i funcionament senzill que atribueix al Consell diverses potestats d’autoorganització que li permeten actuar amb flexibilitat, si les circumstàncies ho requereixen. En aquest sentit, es pot dotar a si mateix de normes de funcionament intern. També pot acordar la constitució de comissions d’estudi i de grups de treball, temporals o permanents, en funció de les matèries a tractar, els resultats de les quals s’han d’elevar al Consell. A més, sota determinades condicions, la presidència del Consell pot crear grups de treball amb caràcter d’urgència.