El Govern impulsa el programa 'Catalunya Emprèn' per fomentar l'emprenedoria i la creació de llocs de treball

El Govern impulsa el programa 'Catalunya Emprèn' per fomentar l'emprenedoria i la creació de llocs de treball

query_builder   13 març 2012 16:14

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa el programa 'Catalunya Emprèn' per fomentar l'emprenedoria i la creació de llocs de treball

  • Pretén estimular la creació d’un mínim de 60.000 noves empreses i autoempreses i de 100.000 llocs de treball en els propers quatre anys
 
  • Entre les mesures previstes hi ha l’aprovació de la llei de l’emprenedoria, l’habilitació de xarxes de suport a la iniciativa empresarial i l’autoocupació o la creació d’instruments de suport a empreses d’alt potencial de creixement
 
  • La Generalitat destinarà 200 milions d’euros a aquest programa, amb l’objectiu de mobilitzar-ne més de 3.500

El Govern ha acordat avui impulsar l’elaboració i el desplegament del programa Catalunya Emprèn, destinat a activar totes les capacitats del país per crear noves empreses i generar ocupació. Coordinat pel Departament d’Empresa i Ocupació, se centrarà a fomentar l’esperit emprenedor i donar suport a la creació d’empreses, amb l’objectiu de contribuir al naixement d’un mínim de 60.000 noves empreses i la creació de 100.000 llocs de treball en els propers quatre anys. La dotació del programa per part de la Generalitat ascendirà a 200 milions d’euros amb l’objectiu de mobilitzar-ne 3.500 en projectes d’emprenedoria i creació d’empreses.
 
El Govern vol propiciar la recuperació de teixit empresarial a Catalunya que des de 2008 s’ha vist reduït de 23.694 empreses. Actualment, segons dades de l’IDESCAT, a Catalunya hi ha 611.751 empreses. D’aquestes, 2.189 tenen més de 200 treballadors; 5.511 en tenen de 50 a 199; 27.417 de 10 a 40, i 230.541 d’1 a 9.
 
El programa Catalunya Emprèn vol activar i potenciar totes les capacitats del país per crear noves empreses que generin riquesa i llocs de treball, a banda de constituir i sostenir una xarxa público-privada que reuneixi i coordini tots els agents del territori compromesos en la formalització de nous projectes empresarials. L’objectiu del programa és contribuir al sorgiment de projectes d'èxit i de llarg recorregut i fer de Catalunya un referent global de societat amb iniciativa i esperit emprenedor, capaç de crear ocupació de qualitat i benestar per a tots els ciutadans.
 
Una part de les actuacions se centrarà en els diferents estadis de formació (ensenyament obligatori, superior i formació professional) i envers la societat i l’opinió pública per fomentar l’esperit emprenedor, de manera que augmenti la preferència i la voluntat de crear empreses pròpies o autoempreses. Per exemple, en l’àmbit de la formació superior, el programa preveu la necessària presentació d’un pla de negoci com a requisit per obtenir determinades titulacions universitàries.
 
El gruix de les mesures tindran com a finalitat facilitar la creació d’empreses. Així, es posaran en marxa línies d’assessorament, suport específic i formació per als emprenedors; es crearà una xarxa de recursos per als emprenedors, que unifiqui les actuacions en matèria de vivers d’empreses, programes de suport econòmic per a col·lectius específics com autònoms o persones desocupades o línies d’avals garantits per la Generalitat; s’habilitaran instruments de suport jurídic, de gestió i de tramitació per a empreses de nova creació i es crearan programes de suport a empreses d’alt creixement potencial (instruments públics d’inversió, capital llavor, business angels...), per afavorir la consolidació dels projectes amb més projecció.
 
El Catalunya Emprèn també preveu actuacions enfocades a “segones oportunitats” per a emprenedors que en primera instància no hagin reeixit, així com també la promoció d’spin-off, juntament amb els centres de recerca, els centres tecnològics i les universitats, fruit de les patents i la valorització de la recerca, per potenciar la transferència tecnològica i de coneixement cap a les empreses i afavorir la creació de nous en projectes empresarials de referència al país.
 
Les mesures aniran acompanyades de diferents canvis normatius i administratius, que eliminin traves a la creació d’empreses i permetin una relació més àgil entre la Generalitat i les empreses o autònoms. Això inclou, per exemple, una nova organització, que integri la xarxa “Inicia”, els serveis d’emprenedoria del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i els d’ACC1Ó, o la creació d’una nova Lllei de l’emprenedoria.
 
En els propers dies el Departament d’Empresa i Ocupació es posarà en contacte amb els diferents agents implicats en el foment de l’emprenedoria i la creació d’empreses a Catalunya per donar-los a conèixer les línies mestres del programa i treballar conjuntament en la seva elaboració, execució i desplegament.
 
El Govern preveu aprovar i presentar oficialment el Catalunya Emprèn el proper mes de maig i posar-lo marxa de forma progressiva al llarg de 2012. Finalitzats els primers quatre anys es farà una avaluació del funcionament de les diferents línies del projecte i se’n decidirà la continuïtat.
 
La iniciativa respon al Pla de Govern 2011-2014, està alineat amb l’estratègia Europa 2020 i se suma a les polítiques de dinamització de l’activitat empresarial i de reactivació de l’economia que s’estan duent a terme des del Govern, com el Pla d’actuacions industrials i empresarials 2012-2014 o l’Estratègia Catalana per l’Ocupació 2012-2020.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined