El conseller defensa la necessitat d´impulsar les plantes de biomassa com una de les alternatives per millorar els dèficits de la gestió forestal

Inauguració de la 140 Fira de Mollerussa
Inauguració de la 140 Fira de Mollerussa
 
 
El conseller ha inaugurat aquest matí, a Mollerussa, la 140a Fira de Sant Josep, en el marc de la qual el DAAM, entre altres activitats, promou el Saló PRODUQTE com a canal per a potenciar la relació entre el productor i el consumidor
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), Ferran Bienert, així com de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha presidit, aquest matí, a Mollerussa, la inauguració de la 140 edició de la Fira de Sant Josep.
 
Pelegrí ha volgut fer palès que aquest certamen exemplifica la potencialitat del sector agrari català, el seu dinamisme, la seva empenta, i la seva capacitat d’interrelacionar-se amb altres activitats com el turisme, la indústria, la gastronomia i el medi natural, “la capacitat d’influència i d’abast que té l’agricultura és una de les seves grans fortaleses i el que fa d’ella un sector imprescindible”.
 
El conseller Pelegrí també ha destacat la incorporació en el certamen d’enguany del Saló Produqte, un espai de producció agroalimentària de qualitat i proximitat promogut pel DAAM, a través de PRODECA, i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, Fira de Mollerussa i Lleida Qualitat; així com la inclusió de la fira en el Calendari Oficial de Fires Comercials Internacionals, la qual cosa atorga prestigi, difusió, i més promoció, i mostra com aquest certamen es va fent gran any rere any, amb el suport del sector i, que tot i la situació, manté el nombre d’expositors; i la continua aposta per les Jornades Tècniques que se celebren en motiu de la Fira.
 
Pelegrí també ha volgut fer incidència en què la present edició de la fira ve marcada per la sequera, “una situació excepcional, si bé tot sembla indicar que en el futur es poden reproduir episodis com aquest arran del canvi climàtic. Per això, cal anticipar-nos, tenint clar que hem de produir més amb menys aigua així com millorar la gestió forestal. La realitat ens obliga a ser sostenibles, sense perdre en competitivitat, productivitat i renda, i és per això que ens cal gestionar més eficaçment aquest recurs tant preuat com escàs que és l’aigua, cal estalvi i eficiència. El sector ja ha fet grans esforços en aquest sentit, només en l’últim any la proporció d’aigua estalviada és molt gran (equivalent al consum de 3 milions de persones). Volem garantir la disponibilitat, l’accessibilitat, l’ús i conservació dels recursos hídrics, perquè volem aigua per al futur i per al territori”.
 
D’aquí que les línies d’actuació, com ha assenyalat el conseller, se centren, entre altres, en la modernització dels regs, els programes de R+D+i en la matèria que desenvolupa l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, i la transferència de coneixement al sector, un dels objectius de la nova Oficia del Regant, com ha recordat Pelegrí, qui també ha destacat que, això però, no té sentit que estiguem destinant tants esforços en infraestructures de reg que ens permetin aportar viabilitat al sector, assegurar la collita i rendibilitzar el consum d’aigua, perquè no s’utilitzin”. En aquest punt, Pelegrí ha fet una crida a incorporar-se al reg i ha reivindicat el sistema Segarra-Garrigues.
 
Alhora, el titular del Departament també ha considerat que “tampoc no té sentit que no s’asseguri el fruit del nostre treball quan hi ha instruments per a evitar les conseqüències malèvoles com són les assegurances. Tothom assegura, nosaltres també ho hem de fer. En el fons estem pagant per una cosa que no sabem a priori si tindrem, però que ens permet evitar trobar-nos en una situació desastrosa, prevenir. L’assegurança agrària és un clar instrument estabilitzador de rendes. És cert que els productes d’assegurances tenen algunes mancances, com que en alguns casos no tenen cobertura màxima al 100%, però per això treballem amb Agroseguro per a evitar que això no passi, i obtenir millors condicions, cobrir al màxim”.
 
D’altra banda, Josep Maria Pelegrí també ha fet referència a la necessitat de millorar la gestió forestal a Catalunya constatant que “no hem treballat prou per prevenir els incendis, tenim un país amb un important dèficit de gestió forestal, tenim un 60% de boscos que segurament no estan gestionats de la millor manera possible i això, en una situació de sequera i de baixa disponibilitat econòmica, fa que el perill i el risc sigui molt gran. Cal prevenir i dinamitzar el bosc. Hem de fer canvis en la seva gestió, perquè ara són necessaris. Una bona gestió contribueix a evitar la pèrdua de la biodiversitat i manté la població al territori, tot generant ocupació i riquesa. Estem treballant per trobar la millor fórmula, buscant altres alternatives als instruments i a la manera de funcionar que hem tingut fins ara. No vull llançar globus sonda. Ja l’explicaré quan la tinguem clara i consensuada. La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat està en contacte amb organitzacions i altres administracions”.
 
En aquesta línia, el conseller ha afegit que algunes de les vies passen per revaloritzar la fusta, la biomassa té un valor i ho hem d’aprofitar, hem de perdre la por d’activitats com aquestes. El pasturatge per netejar el sota-bosc és una altra via, etc. En definitiva, vull fer una crida perquè utilitzem tots els mitjans que tenim al nostre abast per a poder fer front eventualitats com les sequeres (instruments de reg, assegurances, millor gestió forestal). L’aigua és una costa de tots. Tots en som responsables, perquè som aigua: la que bevem, la que mengem i la que consumim”.
 
Finalment, Pelegrí ha animat els presents a assistir a la propera edició d’Alimentària, a Barcelona, que “ha de servir per veure cap a on va el sector transformador: què vol, què necessita i com nosaltres el podem ajudar, per fer un win-win. Ha de ser un punt d’encontre de tota la cadena”, ha conclòs.
 
D’altra banda, val a dir que el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, va inaugurar ahir les Jornades Tècniques de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), que se celebren en el marc del certamen firal de la capital del Pla d’Urgell, en què també ahir el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, va pronunciar la conferència ‘La biomassa, una oportunitat a les terres de Lleida’, i aquesta tarda, a les 18:00 hores, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, inaugurarà l’exposició itinerant ‘El món agrari a les terres de parla catalana’, juntament amb el president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), Josep Santesmases. La mostra pretén fer una mirada retrospectiva sobre l’activitat agrària des de finals del segle XIX fins al present i amb mirada cap el futur, i ha estat impulsada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural (FMR).
 
Saló Produqte
 
D’altra banda, en l’esmentat Saló Produqte que se celebra en el marc de la Fira de Sant Josep, el Departament disposa d’un estand on es fa difusió dels productes amb segell de qualitat Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vedella dels Pirineus Catalans, la DOP Oli de les Garrigues i la Denominació d’Origen (DO) Vi Costers del Segre, així com dels diferents productes de la comarca. Alhora, es dóna a conèixer les línies d’actuació en els àmbits de la formació i la política alimentària.
 
El Departament, a través de PRODECA, ha estat el gran impulsor de la iniciativa, que té com a objectiu que els visitants de la fira coneguin de primera mà l’excel·lent producció agroalimentària que tenen al seu abast i que els productors ampliïn la seva cartera de negoci i fomentin les relacions empresarials. El visitant, a més, podrà degustar i comprar productes alimentaris, i participar en tot un seguit d’activitats complementàries al voltant del producte, la cuina i la formació. Així, s’ha habilitat un espai d’animació gastronòmic, en l’estand del Departament, per a la presentació dels productes, un Show Cooking de fogons amb cuiners reconeguts, així com tallers de cuina, tastos i xerrades.
 
L’organització del saló Produqte se suma a altres iniciatives que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural porta a terme a través de Prodeca per a la promoció dels productes alimentaris de qualitat i proximitat, entre els quals cal comptar la participació en la fira Mercat de Mercats a Barcelona i en la fira Degusta de Barcelona, entre d’altres.
 
Programa d’activitats del saló Produqte:
 
Dissabte, 17 de març
 
11:00 h.          Cuina amb mantega, a càrrec del xef Alex Salevic del restaurant D-Vinis de Lleida.
13:00 h.          Taller amb Pera de Lleida, a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida.
17:00 h.          Ponència: “Lleida, líder mundial en tecnologia gastronòmica”, a càrrec de Jordi Aymerich, de Disrform Foodservice Technology, de Torrefarrera.
18:00 h.          Taller de coca de recapte i panadons. Els mercats de proximitat. A càrrec de Lo + Bo de Lleida, de Mollerussa.
19:00 h.          Taller amb bombons, a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida.
 
 
Diumenge, 18 de març
 
10:30 h.          Per a la mainada: Taller d’orelletes, a càrrec de l’Associació Lleidatana de Cuiners.
11:30 h.          Cuina saludable, a càrrec de Josep Maria Gutiérrez (infermer de l’Arnau de Vilanova) i el xef Mateu Blanch.
12:00 h.          Presentació recepta guanyadora Madrid Fusion 2012: Paisatge terrós de Tiramisú, a càrrec de Marc Lores, xef del Restaurant Xirricló de Balaguer.
13:00 h.          Cuina amb poltre dels Pirineus, a càrrec de Jordi Vidal, xef del Restaurant Cal Rotés de Linyola.
17:00 h.          Cuina amb pera i vi, a càrrec de Joel Castañé, xef del Restaurant Resquitx de Mollerussa.
18:00 h.          Espectacle Infantil “Aprèn a menjar fruita”, a càrrec del Departament, a través de PRODECA.
19:00 h.          Presentació recepta guanyadora VIII Jornada de la Galera Cambrils 2012, a  càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida.
 
Dilluns, 19 de març
 
11:00 h.          Per a la mainada: Taller de coques de recapte, a càrrec de l’Escola d’Hoteleria de Lleida.
12:00 h.          Ponència: “Vins que neixen de la terra”, a càrrec de Sergi Garcia, del Celler Lagravera (DO Costers del Segre)
13:00 h.          Taller Bloc de cuina de na Dolors: “Què cuinem? La cuina a Internet”, a càrrec de Dolors Mateu.
17:00 h.          Bunyols de Quaresma amb fruita de Lleida, a càrrec de Jordi Tricas, de Pastisseria Tricas, de Mollerussa.
18:30 h.          Espectacle Infantil “Aprèn a menjar fruita”, a càrrec del Departament, a través de PRODECA.
 
 
 

1  

Imatges

inauguració  140 Fira de Mollerussa

inauguració 140 Fira de Mollerussa 304