Divendres 23 de març, durant tota la jornada, professors de català d’arreu d’Espanya i Portugal es desplaçaran a Madrid per assistir a la primera edició d’un curs de formació organitzat per la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de les seves Aules de Català, i l’Institut Ramon Llull. També ha col·laborat la direcció general de Política Lingüística.
Sota el lema “Ensenyar català a Espanya i Portugal: idees i experiències”, aquesta jornada s’emmarca en el programa de formació continuada de l’Institut Ramon Llull per al professorat de fora del domini lingüístic de la llengua catalana en col·laboració amb universitats i altres institucions de l’exterior, que pretén contribuir a la formació del professorat i, alhora, crear un espai de trobada i d’intercanvi entre els participants. Aquest programa s’inicià l’any 2010 a la Universitat de Manchester, amb el Workshop for UK based Catalan tutors, que reuní el professorat del Regne Unit i d’Irlanda, i va tenir continuïtat el 2011 a la Universitat de Birmingham, amb una segona edició del Workshop for UK based Catalan tutors, i a la Universitat Federico II de Nàpols amb el Corso de formazione per professori de lingua catalana.
La jornada, que tindrà lloc al Centre Cultural Blanquerna, seu cultural de la delegació del Govern a Madrid, constarà de diversos tallers pràctics sobre avenços en didàctica de la llengua i els seus recursos, així com de la presentació d’experiències del professorat a l’exterior. També s’hi presentarà l’Aula Mestra, l’espai virtual d’aprenentatge del curs de català en línia Parla.cat, així com els anomenats Wikis per a la didàctica de les llengües.
Hi assistiran 29 professors, traductors i intèrprets d’arreu d’Espanya –Santiago de Compostel·la, Sevilla, Saragossa, País Basc, Granada, Madrid- i de Portugal, concretament de Lisboa.
A l’Estat espanyol, fora dels territoris de parla catalana, hi ha onze universitats que ofereixen estudis catalans en els seus plans d’estudi, la majoria de les quals mantenen una col·laboració amb l’Institut Ramon Llull per mitjà d’algun dels seus programes d’actuació (ajuts per a la docència, ajuts per a activitats acadèmiques i culturals, exàmens per a la certificació dels coneixements, etc.).
Delegació del Govern a Madrid: Aules de Català amb 300 alumnes inscrits
Des de l’any 1993 la delegació del Govern a Madrid organitza cursos de català per a tots els nivells. Actualment hi ha prop de 300 alumnes inscrits al curs 2011-2012, amb una majoria de no catalanoparlants, principalment entre els més joves i els nens.
Les edats dels inscrits als cursos oscil·len entre els 20 i els 70 anys, però també s’organitzen classes per als infants i adolescents, entre els 5 i els 15 anys. La tipologia d’alumnat és molt divers i integra a aquells que estudien perquè els agrada la llengua catalana, els que s’inscriuen per motius familiars, per vincles personals, per motius de treball, o per trasllats de feina a Catalunya.
A Madrid, la Delegació ha organitzat i ha administrat, des de l’any 1994, els exàmens de Política Lingüística dels cinc nivells existents. Posteriorment, mitjançant el decret 152/2001 de 29 de maig del sistema de certificats de coneixement de llengua catalana, els exàmens han estat organitzats i expedits per l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració de la delegació pel que fa a la seva administració.
Els darrers 10 anys s’hauran inscrit a les proves més de 1.500 persones.
Sant Jordi: Classe Zero de català a Madrid
La setmana del 23 al 29 d’abril de 2012, amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, la delegació del Govern a Madrid presentarà, com cada any, la Setmana de la Cultura Catalana. Entre les diverses activitats programades de tipus cultural i turístic, tindrà lloc, al Centre Cultural Blanquerna, una classe Zero de català.
La Classe Zero és una aula d’iniciació adreçada a persones que desconeixen la llengua catalana i que desitgen aprendre-la. Durant 45 minuts rebran les nocions més bàsiques de la mà de professorat català.
Per a aquestes activitats, la delegació també compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.
Conveni marc amb la Universitat Alcalá de Henares
El curs 2005-2006 la delegació del Govern a Madrid va signar un conveni marc de col·laboració amb la Universitat Alcalá de Henares, a través de la Fundación General de la Universidad de Alcalá de Henares, per a la difusió i la promoció cultural i lingüística. Aquest conveni està signat per altres administracions estatals i se situa dins de l’anomenat Espai de les Llengües Ibèriques i Prehispàniques, que inclou, a més del català, el gallec, el portuguès i el basc.