
El conseller ha presidit la presentació del Projecte Star 16.86 de Cunicarn
El projecte proposa mesures per a prestigiar el paper del granger i per a incrementar la producció anual en més d’un 46%
Catalunya aporta el 30,35 % de la producció total de carn de conill de l’Estat i exerceix el lideratge europeu juntament amb França i Itàlia
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit aquesta tarda, a l’Espluga de Francolí, la presentació del Projecte Star 16.86 de Cunicarn. Ramon Calbet, director general de Cunicarn, ha estat el responsable de la presentació del projecte i de les seves particularitats davant dels més de 150 responsables de les principals explotacions cunícoles catalanes assistents a l’acte.
Durant la presentació, Pelegrí ha agraït a Cunicarn la seva inquietud per trobar solucions al retrocés que estan vivint les granges de conills. Segons el conseller, la granja model que proposa aquesta empresa és el resultat d’un anàlisi quantitativa i qualitativa que estudia les variables que afecten el procés productiu de les granges cunícoles catalanes. En aquest sentit, Pelegrí ha afirmat que “el desenvolupament tecnològic és un element clau per a millorar la competitivitat i la productivitat de les empreses agroalimentàries”.
Per al conseller, el futur de les explotacions cunícoles passa per modernitzar les instal·lacions, atès que aquest fet no només millora la productivitat de les empreses sinó que també millora els resultats de forma sostenible en diferents àmbits: en l’àmbit econòmic, social, mediambiental, i de seguretat alimentària. Així doncs, Pelegrí ha explicat que la voluntat del Departament és que totes les granges catalanes adaptin les seves explotacions al model proposat per Cunicarn, però que aquesta adaptació sigui amb els mínims costos econòmics. “Volem garantir que les adaptacions permetin a les explotacions ser econòmicament viables i trobar les formes de finançament que facin possibles les reformes”, ha assenyalat el conseller.
Pelegrí també ha indicat que cal aplegar esforços i treballar conjuntament per tal de trobar solucions per a un sector tan atomitzat com aquest, que necessita una major promoció. “Un dels reptes més importants que tenim és superar els recels de la gent jove que no consumeix carn de conill i que, a més, té dificultats per a trobar productes elaborats o precuinats en els establiments comercials”, ha afegit Pelegrí.
Finalment, el conseller ha manifestat que Catalunya ha de ser referent europeu del sector cunícola: “Som una gran potència productiva i tenim un gran mercat. Hem d’aprofitar aquestes sinèrgies per actuar plegats, ja que així tindrem més força per a concentrar l’oferta”.
Conservar el lideratge català en cunicultura
El Projecte Star 16.86, creat en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, és un model de millora tècnica i de processos productius, l’aplicació del qual garanteix la sostenibilitat del sector cunícola, molt arrelat a Catalunya.
Aquest projecte recull una sèrie de mesures que ja s’han mostrat efectives en aplicar-se en països com ara França i que milloren els resultats de les granges de forma sostenible en diversos àmbits: econòmic, social, mediambiental, de benestar animal, i de seguretat alimentària.
El fet que les granges cunícoles catalanes adoptin aquestes mesures suposarà conservar i incrementar l’activitat cunícola a Catalunya, conservar el lideratge català, incrementar la producció en un 46 %, millorar el benestar animal, i fomentar el prestigi i el relleu generacional a les granges.
D’aquesta manera, s’espera rellançar aspectes positius de la cunicultura com les qualitats alimentàries de la carn blanca o el fet que la cunicultura és l’activitat ramadera que genera menys gasos d’efecte hivernacle.
La proposta del Projecte Star 16.86 és viable ja que no implica la construcció d’una xarxa de granges totalment noves, sinó la transformació de les que ja existeixen. En aquest sentit, el municipi lleidatà de Cervià de les Garrigues acollirà a partir de maig la primera de les granges model a Catalunya. Amb 1.500 m2 de superfície, l’explotació incorporarà les tècniques més avançades per a incrementar la productivitat, per al control ambiental i per al benestar animal, i aquest fet suposarà el primer pas cap a la renovació del sector de la cunicultura al nostre país.
1