
- En poc més d’un any i mig s’hi han adherit 59 organitzacions amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle
- La majoria han optat per la reducció del consum energètic
- El conjunt de les mesures implantades els han permès reduir entre un 20% i un 33% les emissions de CO2
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, acompanyat pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, han lliurat avui el certificat Acords Voluntaris a les 59 empreses adherides a aquest programa promogut pel Departament de TES. Els Acords Voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle (GEH). A través d’aquest programa, les organitzacions es comprometen a elaborar anualment un inventari de les seves emissions de GEH i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.
El programa va néixer a mitjans del 2010 i forma part de les mesures del Pla marc de mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008–2012. En poc més d’un any i mig s’hi han adherit 59 empreses, la majoria de les quals han optat per accions encaminades a la reducció del consum energètic, amb la conseqüent reducció de costos. El total d’accions implantades han permès reduir entre un 20% i un 33% les emissions de CO2.
La tipologia dels inscrits és molt variada, tant pel que fa a sectors com a dimensió o tipus d’entitat legal. La posició més destacada l’ocupen les consultories i enginyeries, especialment les dedicades a temes ambientals. Altres sectors destacats pel que fa al seu compromís amb el programa són els sectors agroalimentari i de transports, amb 4 entitats adherides en cadascun d’ells. La llista de les organitzacions adherides és la següent:
1. La seu de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat
2. Lavola 1981, SA
3. Seu a Barcelona de DEENMA, SL
4. AMBIENS, Gestió de Recursos Ambientals SL
5. Centres fixos de CONTRATAS Y OBRAS, Empresa Constructora, SA
6. ATISAE CATALUNYA
7. APLICA SOSTENIBILIDAD Y GESTIÓN
8. ELECTRICIDAD R. PUERTA ECOEFICENTER
9. ERF Gestió i comunicació Ambiental, SL
10. Acciónatura
11. Transports de Barcelona, SA
12. F.C. Metropolità de Barcelona, SA
13. GESAB, SA Catalunya F.C. Metropolità de Barcelona, SA
14. GAIA-Serveis Ambientals, SL
15. El Tinter, Arts gràfiques, edicions i produccions SAL
16. Universitat de Girona
17. SADA p.a. Catalunya, SA (planta de processament avícola)
18. Oficines de l'Entitat del Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
19. INGECAL. Ingeniería de la Calidad y el Medio Ambiente, SL
20. CER LITEM-UPC (Laboratori per a la Innovació Tecnològica d'Estructures i Materials)
21. Sociedad Anónima Alsina Graells de Autotransportes
22. La seu central i les oficines de l'ATM de Barcelona
23. Fundació Privada Ramon Noguera
24. Gràfiques Ortells, SL
25. El Celler RAÏMAT CODORNIU, SA
26. MANGO (Catalunya i botigues pròpies a Espanya)
27. La xarxa d'alta tensió i transformació AT/MT d'ENDESA DISTRIBUCIÓ ELÈCTRICA SLU
28. Provetsa
29. Xavier Brullet i Associats SLP
30. Magatzem de confecció de Fruits de Ponent, SCCL
31. Inno-Terra, SL
32. Fundación Empresa y Clima
33. Planxisteria Bonet Cars SL
34. Anhidra consultoria agroambiental SLP
35. ARDA Gestió i Estudis Ambientals SLL
36. Cudós I, SL Balaguer
37. Celler Carles Andreu SL
38. Monestir de les Avellanes
39. Restaurant La Redolta i allotjament rural Les Salades
40. Sofos energia SL
41. Edifici Corporatiu de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
42. Ajuntament de Bellcaire d'Urgell
43. Centre de distribució de NESTLÉ PURINA PETCARE ESPAÑA, SA
44. Ecotècnics SC
45. Consultors de Processos Sostenibles, SL
46. Planta de producció a Barcelona de TECNOTRANS BONFIGLIOLI, SA
47. Papereria-Llibreria Ramona Salla Estopà
48. ADD Work Systems SL
49. Ports de la Generalitat
50. Escola Superior de Comerç Internacional, Càtedra UNESCO de Ciclo de Vida y Cambio Climático (ESCI-UPF)
51. Societat General d’Aigües de Barcelona SA
52. Miguel Torres SA
53. Cyclus Vitae Solutions, SL
54. Granic (Gestora Catalana de Residuos SL)
55. Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries
56. Farmàcia Josa
57. Ajuntament de Sant Cugat
58. Consorci del Transport Sanitari de Catalunya, Regió Girona
59. Agència de l'Habitatge de Catalunya (edifici Diputació)
Les mesures plantejades
El programa consta de tres passes: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures plantejades per les organitzacions que han formalitzat el pas d’avaluació tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, eix focal hores d’ara del Programa d’Acords Voluntaris, si bé la manera d’aconseguir-ho és diferent. Així, el 30% de les accions han anat dirigides a millorar la il·luminació i la climatització, amb mesures clàssiques com la instal·lació de bombetes i fluorescents de baix consum, la millora de l'aïllament o l’ajust d’un o dos graus la temperatura de climatització, i d’altres més innovadores com la incorporació de sistemes automàtics per adaptar la il·luminació i el confort tèrmic, tot reduint els consums energètics com és el cas de la Universitat de Girona i l’edifici central de la consultoria LAVOLA, que ha aconseguit el segell LEED que certifica l’eficiència energètica dels edificis.
La mobilitat ha aglutinat el 24% de les mesures de reducció d’emissions amb actuacions com la substitució de vehicles per d’altres de més eficients o l'adquisició d’híbrids que en algun cas ja representen el 17% de la flota, com és el cas de la consultora AMBIENS. Específicament, aquest aspecte és un element estratègic i prioritari per a TMB, que està desenvolupant una tecnologia pròpia per transformar els vehicles convencionals en híbrids. Concretament, al 2010 van incorporar el primer prototip i des de llavors està planificada la progressiva renovació dels vehicles.
Altres solucions adoptades estan relacionades amb la reducció de consums i eficiència energètica; el foment de les noves tecnologies, com l’ús de videoconferències que eviten desplaçaments i consum de combustibles; també les accions de sensibilització tenen un paper important pel seu efecte de conscienciació i integració dels empleats amb els esforços de la companyia.
Els resultats obtinguts
El Programa d’Acords Voluntaris estableix que es disposa fins al mes d’abril de cada any per presentar els resultats de les accions plantejades l’any anterior. Per tant, actualment només es disposa dels resultats de les mesures identificades l’any 2010 per les primeres organitzacions adherides, com són la seu actual de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat (anteriorment seu central del Departament de Medi Ambient i Habitatge), LA VOLA, la seu a Barcelona de DEENMA, S.L. i AMBIENS, les mesures implantades per les quals han significat una reducció mitja del 21% de les seves emissions conjuntes de CO2, amb casos destacats com el de la seu de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i DEENMA, amb reduccions del 33% i 31% respectivament.
El programa
El Programa d’Acords Voluntaris va dirigit a qualsevol organització amb capacitat de reduir les emissions de GEH. Per a les empreses adherides suposa un clar posicionament estratègic de futur en termes ambientals i de canvi climàtic:
- Millora de la competitivitat: Redueixen la dependència dels recursos fòssils i per tant la vulnerabilitat per l’increment del seu preu.
- Estalvi econòmic: Redueixen la factura energètica.
- Valor Afegit: Augmenten el valor afegit als serveis, productes o projectes i al funcionament de l’organització
- Millora de la gestió ambiental: Amb la implicació de proveïdors i clients en les accions de reducció d’emissions
L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del departament de TES, impulsa jornades arreu del país adreçades a tots els sectors empresarials per donar a conèixer el Programa d’Acords Voluntaris, en col·laboració amb la Fundació Empresa i Clima i la participació de l’Institut Català de l’Energia.
Més informació a:
1