- La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha visitat aquesta tarda els 89 estands de la mostra, la majoria d’origen català.
- En l’Exporeca hi ha també representants de Galicia, Andalusia, d’altres països europeus i de Brasil i Bolívia, entres d’altres.
- Per primera vegada, el guanyador d’enguany i de la passada edició participaran en el certamen internacional que tindrà lloc als Estats Units.
“Hi ha treballs de recerca de tots els camps, des de l’històric fins el camp de l’aviació, passant pel camp de l’alimentació o pel de la robòtica. El que es bonic és veure que en tot àmbit de coneixement poden aportar alguna cosa que encara no havia estat demostrada o aprofundir quelcom que havia estat investigat. Aquesta és la gran lliçó i darrera d’aquests magnífics alumnes hi ha magnífics professors. Es una de les millors maneres de dir que estem preparats de cara al futur”. Amb aquestes paraules la consellera d’Ensenyament,Irene Rigau, ha volgut resumir la importància de l’Exporecerca Jove que ha visitat aquesta tarda. L’Exporecerca Jove, que celebra enguany la XIII edició, es pot visitar al Cosmocaixa fins el proper dissabte 31 de març.
La consellera ha destacat la excel·lent organització “sense cap institució i mecenatge i a través del suports d’alguns professors i un bon nombre alumnes”. Ha destacat que han sabut trobar la manera de fer possible, durant 13 anys seguits, que els joves puguin demostrar els seus treballs de recerca en aquesta fira. També ha volgut fer incidència en la implicació dels joves, ja que els “els exalumnes que han participat en l’exposició solen esdevenir els organitzadors”.
La titular del departament també ha posat de relleu el caràcter internacional, fet que “demostra aquesta dimensió global que avui té tota iniciativa que sigui presentada a la xarxa”. Per Rigau, aquest tipus de mostres permeten incidir en l’esperit científic dels joves. Cal tenir present que el jurat de la fira el formen un centenar de persones de diferents disciplines, des de professors d’instituts, d’universitats, científics, i experts de grans empreses, entre d’altres.
L’Exporecerca permet mostrar els treballs d’investigació dels joves de secundària i pretén ser un espai de trobada i intercanvi d’experiències entre els joves. Enguany hi ha alumnes d’ESO, Batxillerat, cicles formatius, i joves representants del següents països: Bèlgica, Eslovàquia, Brasil, Rússia i Paraguai.
La principal novetat d’enguany és que per primera vegada el guanyador del certamen, conjuntament amb el guanyador de l’any passat, viatjaran com a únics representants de l’estat a la Fira Intel ISEF, que se celebra entre el 13 i el 18 de maig a Pittsburgh (Estats Units). Aquesta fira és la fira més important del món en aquesta categoria i reunirà 1.500 joves de 65 països diferents que defensaran els seus treballs davant de jurat qualificat.
La consellera Rigau ha saludat el guanyador de l’any passat i el professor que va guiar el projecte. El guanyador va ser l’Adrià Arbués de l’Institut Vilatzara de Vilassar de Mar. El seu treball de recerca “Digitalització d’una pissarra d’entrenador de bàsquet. Les noves tecnologies aplicades a l’esport”, consisteix en una tablet que amb una aplicació interactiva facilita la feina tàctica dels entrenadors, alhora que millora la comunicació i presentació als jugadors que han de rebre les instruccions. Junt amb el guanyador també viatjarà als Estats Units un membre de l’organització, Guillem Pérez, que pronunciarà una conferència sobre el fet que siguin els propis joves els que organitzin l’Exporecerca. Aquesta estructura és precisament un dels aspectes que més ha interessat als responsables del projecte americà. Cal tenir en compte que a la Fira Intel ISEF hi assisteixen premis Nobel de diferents categories que s’interessen per la recerca que realitzen els joves.
Han acompanyat a la consellera la directora del CosmoCaixa, Anna Sanhauja, i les dues directores de l’Exporecerca Jove, Carla Brull i Laura Pedreño, junt amb el secretari de Polítiques Educatives, Lluis Font.