El Govern aprova les commemoracions d'aquest 2012

El Govern aprova les commemoracions d'aquest 2012

query_builder   3 abril 2012 10:30

event_note Nota de premsa

El Govern aprova les commemoracions d'aquest 2012

•   Pere Calders, Francesc Pujols, l’Escola d’Administració Pública o l’obra Nosaltres els valencians, de Joan Fuster, entre les personalitats i esdeveniments que commemorarà l’Executiu

•    L’objectiu és recuperar aquestes figures o esdeveniments, divulgar-los i projectar-los internacionalment  

El Govern ha aprovat avui els esdeveniments i les personalitats que l’Executiu commemorarà al llarg d’aquest 2012 amb l’objectiu de recuperar-los, divulgar-los i projectar-los internacionalment. La proposta l’ha elaborat la Comissió de Commemoracions, l’òrgan col•legiat que impulsa i coordina la política commemorativa del Govern, i que està presidit pel president de la Generalitat.

Les personalitats i esdeveniments que la Generalitat commemorarà enguany són els següents:

Joan Sales i Vallès, centenari del seu naixement. (Barcelona 1912 – Barcelona 1983). Escriptor i editor. Intel•lectual combatiu, marcat per l’experiència de la Guerra Civil, nacionalista tenaç, cristià compromès amb els moviments renovadors, va ser un gran promotor de la llengua i la literatura catalana moderna.

Avel·lí Artís-Gener (Tísner), centenari del seu naixement. (Barcelona 1912 – Barcelona 2000). Escriptor, periodista i ninotaire. Comunicador popular i polifacètic, va exercir una activitat artística completa i diversificada conreant des de la narrativa i la història al periodisme, l’humor gràfic, l’escenografia o la publicitat.

Pere Calders i Rossinyol, centenari del seu naixement. (Barcelona 1912 – Barcelona 1994). Escriptor, periodista i dibuixant. Autor prolífic d’obres de gran èxit popular, conegut principalment pels seus contes fantasiosos i irònics, va mantenir una activa vida literària a l’exili.

Xavier Montsalvatge i Bassols, centenari del seu naixement. (Girona 1912 – Barcelona 2002). Músic compositor. Figura clau de la música contemporània, la seva obra, àmplia i eclèctica, ha aconseguit una gran projecció internacional. Al seu talent de compositor s’unia l’acurat domini de la instrumentació.

Creació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, centenari de la seva creació. (1912). Enric Prat de la Riba va promoure el 1912 les bases que consagrarien una escola de funcionaris amb l’objectiu de formar i perfeccionar l’empleat públic propi. És la segona escola de funcionaris més antiga d’Europa, després de la de Düsseldorf (Alemanya).

Refundació de l’Escola Protectora de l’Ensenyança Catalana, centenari de l’establiment de les bases de la seva refundació. (1912). L’octubre de 1912, l’Assemblea de la Unió Catalanista va establir les bases per a la refundació de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, entitat que promourà el model d’escola catalana arreu del país.

Manuel Raventós i Domènech, cent cinquantè aniversari del seu naixement. (Sant Sadurní d’Anoia 1862 – Barcelona 1930). Empresari cavista. Home emprenedor, va ser el gran impulsor de l’elaboració del cava i de la millora i l’expansió del sector de la vinya a Catalunya. Va transformar l’empresa de vins escumosos familiar en la marca Codorniu.

Francesc Pujols i Morgades, cinquantè aniversari de la seva mort. (Barcelona 1882 – Martorell 1962). Pensador i escriptor. Polifacètic i autodidacte, va fer de Catalunya i dels catalans el seu tema i la seva vida. Va ser poeta, crític d’art, prosista, conferenciant, liceista i sobretot filòsof.

Josep M. Ferrater i Mora, centenari del seu naixement. (Barcelona 1912 – Barcelona 1991). Filòsof i assagista. És el filòsof català més destacat del segle XX. El seu llegat és una obra filosòfica molt sòlida i integradora de les teories vigents a l’època.

Publicació de Nosaltres, els valencians de Joan Fuster, cinquantè aniversari de l’aparició de l’obra. (1962) Es compleixen cinquanta anys de la primera edició d’aquest assaig d’història política, social i cultural que ha marcat un punt i a part en els estudis sobre la qüestió nacional, la cultura i la llengua catalanes.

Per a més informació es pot consultar la pàgina web www.gencat.cat/presidencia/commemoracions.


Comissió de Commemoracions

Creada el 6 de setembre de 2011, la Comissió de Commemoracions té com a objectiu recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i les seves conseqüències; recuperar i divulgar la tradició de la cultura i el pensament polític; projectar internacionalment les aportacions de l’experiència catalana de persistència històrica d’una nació; fer un balanç del procés de construcció nacional impulsat per la societat i, finalment, establir, impulsar i coordinar iniciatives de commemoracions d’especial rellevància, relacionades amb la història de Catalunya.

La política commemorativa del Govern es regeix per aquests criteris:

•    La figura, trajectòria o obra de personalitats rellevants que formin part del patrimoni col•lectiu dels catalans, que tenen un caràcter nacional i que compleixen cinquantenaris, centenaris o mil•lenari.

•    Atenció especial als esdeveniments i personalitats que tinguin caràcter institucional.

•    Promoció dels actes institucionals que considera adequats i establiment convocatòries públiques d’ajuts.

•    Consideració especial dels fets i activitats destinats a reconèixer el protagonisme femení i les aportacions de les dones.


La Comissió està presidida pel president de la Generalitat i integrada per un representant del Departament de la Presidència i un representant dels departaments competents en relacions institucionals, ensenyament, salut, cultura, justícia, turisme i universitats. També en formen part vuit persones expertes a títol individual o en representació d’alguna institució o entitat.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined