Protecció Civil manté l'alerta del Procicat per risc de forts vents

query_builder   16 abril 2012 13:19

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'alerta del Procicat per risc de forts vents

 • Els avisos per ventades es mantenen per avui i s’allarga l’episodi fins demà a les 14.00 h 
 • L’avís de l’INUNCAT per estat de la mar continua vigent i s’allarga fins les 14.00 h de demà dimarts
 • La prealerta del NEUCAT finalitzarà avui per la tarda
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades. D’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les previsions es mantenen per al dia d’avui i s’allarga fins demà a les 14.00 h amb possibles cops de vents superiors als 90 km/h, però amb menor probabilitat.
 
A partir de les 02.00 h de la matinada s’anirà reduint les probabilitats de superació de ratxes màximes de vent superiors 90Km/h i també les comarques afectades. Durant el dia d’avui es preveu que es puguin superar els 126 Km/h a Alt i Baix Empordà. De fet, s’ha arribat a ratxes superiors al llindar de 90 km/h a: Portbou (170 km/h), Salòria (90 km/h) i Mas de Barberans (90 km/h). També s’han registrat ratxes molt fortes a Espot i a la Vall de Boí.
 
Incidències relacionades amb les fortes ventades:
 
Els Bombers de la Generalitat, des de les 7 fins les 12’30 hores, han rebut 15 avisos relacionats amb el vent a la demarcació de Girona (dels quals 4 són a Figueres (finestres esquerdades, cartells publicitaris caiguts), 2 a Palafrugell, 1 a Queralbs, 1 a Sant Pere Pescador (arbre caigut), 3 Portbou, 1 a Gualta, 1 a Sabadell, 1 a Sort i 1 a Vila-sacra). Els avisos han estat per assegurar  retirar elements estructurals de la via pública.
 
El Servei Català del Trànsit (SCT) informa que la N-260 està tallada entre Portbou i la frontera amb França en tots dos sentits pel vent.
 
 
Avís de l’INUNCAT per mal estat de la mar:
 
A més, la DGPC manté l’avís per mal estat de la mar del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya INUNCAT. D’acord amb les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es mantenen les previsions pel dia d’avui de superació del llindar d’onades superiors a 2.5 m a l’Alt Empordà i Baix Empordà. L’episodi s’allarga fins demà a les 14.00 h a les mateixes comarques, que també estan afectades per risc de vent.
 
Per tant des de la DGPC es demana allunyar-se de les zones properes a esculleres, espigons i passejos marítims on pugui haver-hi perill que un cop de mar arrossegui persones o béns, així com extremar la precaució en activitats professionals o recreatives realitzades al mar.
 
Prealerta NEUCAT
Paral·lelament, la DGPC recorda que hi ha una PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), està previst que finalitzi avui a les 14.00 h i que afecti també a una part del Pirineu Oriental.
 
Incidències relacionades amb les nevades:
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, en aquests moments, hi ha dues vies tallades per la neu:
 • C-28 al Port de la Bonaigua en tots dos sentits.
 • BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal en tots dos sentits.
 
L’SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel  a les calçades i recorda que cal:
 • augmentar la prudència en la conducció
 • moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes
 • incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col·lisions
 • conduir amb suavitat i no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments
 • evitar fer avançaments innecessaris
 
La DGPC recorda els consells d'autoprotecció davant el risc de fortes ventades:
 
Si sou a casa:
 • Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
Si sou a l'exterior:
 • Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
 • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
 • Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscosos. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc.
 • Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis. El vent els podria fer caure a sobre d’aquests.  
Si heu de viatjar:
 • Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
 • Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.  
Si feu una activitat de lleure:
 • Aneu amb compte al practicar esports a l’aire lliure.
 • En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
 • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions.
 • No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
 • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat), així com afavorir l’acumulació de neu amb el consegüent augment del perill d’allaus.
 
La DGPC ha fet arribar els avisos pertinents als cossos operatius i als Ajuntaments dels municipis afectats per tal que prenguin les mesures preventives adients.
 
Podeu seguir l’evolució de l’episodi al twitter @emergenciescat
 
S’emetran nous comunicats quan hi hagi afectacions significatives o s’actualitzi la previsió.