La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, acompanyada pel director de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), Jordi  Pietx, ha presentat avui el Pla de treball per a la promoció de la custòdia del territori 2011-2014. El Pla, promogut pel Departament de TES  i elaborat amb el suport de la XCT, desenvolupa aquesta estratègia de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat basada en acords entre propietaris de finques i entitats de custòdia. Entre les accions que es duran a terme destaca l’elaboració d’un programa de desenvolupament de mesures fiscals i econòmiques de la custòdia del territori a Catalunya, l’establiment d’una línia d’ajuts a entitats per impulsar els programes de custòdia i la participació en projectes europeus.
Imatge de la visita
La conservació del patrimoni natural i la biodiversitat, per tal que sigui més efectiva i duradora, és bo que compti amb el suport actiu de la societat civil. La custòdia del territori és una estratègia amb una llarga tradició arreu del món, sobretot en països anglosaxons, que implica propietaris de finques (públics o privats) i entitats de conservació en la preservació dels recursos i dels valors naturals, culturals i paisatgístics del territori. Una implicació que és complementària a la feina de les administracions públiques i que avui dia és més necessària i apreciada que mai.
 
A Catalunya, la major part dels terrenys amb valors naturals rellevants  es troben en finques privades i per això els acords de custòdia del territori a què puguin arribar propietaris de finques i entitats de custòdia suposen un valuós complement a l’acció de les administracions públiques.
 
La custòdia del territori suposa per a moltes finques introduir elements nous de promoció i de desenvolupament, de valorització patrimonial, i de noves oportunitats per a la seva gestió sostenible. En són exemples els productes i serveis del Mercat de la Custòdia, produïts en finques amb acords d’aquest tipus.
 
La XCT és una organització sense ànim de lucre constituïda per prop de 160 entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La Xarxa fa més de 10 anys que treballa a Catalunya amb un model que des de fa dècades funciona amb èxit a països d’arreu del món.
 
Institucionalització de la custòdia del territori
 
El Pla de treball 2011-2014 consolida i institucionalitza aquesta figura de gestió compartida del territori a partir de diverses accions operatives, entre les quals destaquen:
 
  • Elaboració d’un programa de desenvolupament fiscal de la custòdia del territori que suposi beneficis econòmics i fiscals per a la propietat i que permeti desenvolupar acords de custòdia innovadors. Durant el primer any d’aplicació del Pla es definiran les propostes i, durant la resta de la legislatura s’integraran en els instruments normatius corresponents.
 
  • Col·laboració en la identificació de possibles acords de custòdia en finques propietat del Departament de Territori i Sostenibilitat: el Departament analitzarà la possibilitat de cedir totalment o parcial la gestió de finques amb interès natural o paisatgístic que ara són propietat de la Generalitat, a entitats de custòdia, com ja s’ha fet recentment, per exemple, amb la finca de can Vilallonga, a les Gavarres o la finca “El Violí” de la llacuna de l’Alfacada, al Delta de l’Ebre.
 
  • Posada en marxa de la segona fase de la Comissió per al Desenvolupament de la Custòdia del Territori a Catalunya (CDCT): La Comissió, formada per diferents departaments de la Generalitat, ha de servir per impulsar actuacions d’ordre institucional de foment de la custòdia del territori al llarg de tota la legislatura, com ara l’homologació dels acords de custòdia o l’encaix de la custòdia en el dret civil.
 
  • Desplegament del projecte LIFE+ ‘LANDLIFE’: La Comissió Europea ha atorgat a la XCT un ajut LIFE+ al projecte LANDLIFE, que té per objectiu comunicar el valor de la custòdia del territori al públic en general, a les entitats de conservació, als propietaris i a altres agents específics. El projecte, amb un pressupost d’1.600.000 euros, es desenvoluparà durant el període 2011-2014, i té cinc socis: la XCT, el Conservatoire des Espaces Naturels du Languedoc-Roussillon (CENLR, França), Legambiente Lombardia (Itàlia), Eurosite (Europa), i Prysma (Espanya), i hi col·labora la Generalitat de Catalunya.
 
  • Definició de la línia d’ajuts del Departament de Territori i Sostenibilitat per a programes de custòdia: Durant el període 2009-2011 es van atorgar subvencions a 11 entitats de custòdia del territori que han desenvolupat més de 70 nous acords. Al segon trimestre de 2012 es posarà en marxa un nou programa plurianual de subvencions,  amb un pressupost de 750.000 euros.
 
  • Organització d’actes institucionals conjunts: Entre la Generalitat i la XCT es portaran a terme diversos actes rellevants,  com per exemple l’organització anual de la Setmana de la custòdia del territori.
 
  • Impuls d’accions marc de promoció de la custòdia del territori a Catalunya: El Pla de treball recull totes les activitats regulars de promoció de la custòdia del territori que la XCT du a terme des que es va crear, i a les quals la Generalitat dóna suport (reforçament de les entitats de custòdia, pla de comunicació, etc.)
 
  • Signatura d’un nou conveni marc estructural 2012-2016: El conveni és la font de suport institucional i tècnic a l’activitat regular i a iniciatives específiques de promoció de la custòdia del territori, i inclou un marc estable de finançament per a la XCT.
 
El 93% de comarques, amb terrenys en custòdia
 
 
Segons el darrer inventari fet per la XCT, l’any 2009, el nombre d’hectàrees en custòdia a Catalunya era de 185.960, escampades per 38 comarques (el 93% de comarques catalanes). Pel que fa al nombre d’acords de custòdia signats,  n’hi havia 441, tant en finques privades com públiques. I les entitats dedicades a la custòdia del territori eren 68. El programa d’ajuts a la custòdia 2009-2011 va permetre, d’altra banda, incrementar un 10% els acords de custòdia. La XCT està realitzant un nou inventari de dades que estarà disponible a partir del juny del 2012.
 
Actualment, la comarca amb més acords de custòdia és el Ripollès, amb 40 iniciatives, mentre que la comarca amb més superfície custodiada és el Pallars Jussà, amb 59.982 ha, seguida de l’Alt Empordà, amb 37.626 ha. La gran part de terrenys en custòdia ho són pel seu valor natural i paisatgístic, i les actuacions majoritàries són les de conservació, ús sostenible dels recursos naturals i habilitació de finques per a l’ús públic.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge de la visita

Imatge de la visita
JPG | 202

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 165