11.123 persones entren al sistema de la llei de dependència a Catalunya el primer trimestre de l'any

11.123 persones entren al sistema de la llei de dependència a Catalunya el primer trimestre de l'any

query_builder   30 abril 2012 07:58

event_note Nota de premsa

11.123 persones entren al sistema de la llei de dependència a Catalunya el primer trimestre de l'any

Un total de 11.123 persones han accedit per primera vegada com a beneficiaris al sistema de la llei de la Dependència a Catalunya durant els tres primers mesos de l’any 2012. A finals de l’any 2011 el sistema català de la llei de la Dependència atenia a 140.491 persones, una xifra que a 31 de març de 2012 arriba a les 145.869 persones, situant-se en 5.378 persones l’increment net de beneficiaris.


Cal recordar que durant l’any 2011 l’augment del nombre de beneficiaris de la llei de la Dependència a Catalunya va ser del 40%, unes xifres que es poden consultar a: www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/dependencia/dades.


El passat 16 de desembre, en el cinquè any d’aplicació de la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, el Departament de Benestar Social i Família va publicar, per primera vegada al web, les dades de la dependència a Catalunya, amb la “voluntat de fer arribar la informació a la ciutadania amb total transparència i rigor”. Des d’aleshores, aquestes dades s’actualitzen periòdicament.


El ritme d’entrada de persones al sistema de la dependència a Catalunya és satisfactori. No s’ha vist condicionat ni per la crisi econòmica, ni davant les noves actuacions del Govern de l’Estat. De fet, durant tot l’any 2011 el Departament de Benestar Social i Família va haver d’estalviar d’altres conceptes per poder prioritzar el finançament d’aquesta llei.


Cal recordar que la Llei estableix que Estat i Generalitat es reparteixen el finançament a la dependència en un 50% cadascun. De totes maneres, l’any 2011 el finançament el va assumir la Generalitat en un 70,05% (907,1 milions d’euros), mentre que l’Estat va finançar-ne un 20% (258,4 milions d’euros). El 9,5% restant el van assumir els usuaris a través de copagament.


Des del Departament de Benestar Social i Família s’està treballant per poder garantir aquest servei, tal i com estableix la Llei. En aquest sentit, el conseller ha lamentat que “en canvi el Govern de l’Estat no està complint la llei ja que està eliminant aportacions que aquesta estableix”, és a dir, ha decidit no complir amb les obligacions del nivell acordat que estableix la pròpia llei. El nivell acordat és la quantitat de diners que l’Estat aporta a través de convenis bilaterals amb les Comunitats Autònomes a partir de criteris com la població dependent, la dispersió geogràfica, la insularitat o el número d’immigrants retornats, entre altres factors. Per aquest concepte la Generalitat va rebre 48 milions d’euros l’any 2011.


Per saber-ne més: Polítiques socials i de família al Pla de Govern