GISA reprogramació obres

El Govern aplana el pagament de 688 milions d'obres fetes segons el mètode alemany

query_builder   8 maig 2012 13:54

event_note Nota de premsa

El Govern aplana el pagament de 688 milions d'obres fetes segons el mètode alemany

  • La renegociació de 24 contractes d’obres permetrà reduir a 419 milions els 1.107 milions que s’havien d’abonar entre aquest any i el 2013 en concepte de mètodes de pagament diferit
 
  • La mesura, pactada entre el Govern, contractistes i entitats financeres, permet disminuir la càrrega d’interessos que comporta el mètode, amb el qual el Govern no vol endegar més actuacions
 
El Govern ha aprovat renegociar 24 contractes d’obres fetes sota la modalitat d’abonament total del preu, més conegut com a mètode alemany, per aplanar el pagament de 688 milions d’euros en dos anys. Així, es reduiran fins a 419 milions d’euros els 1.107 milions que s’havien d’abonar entre aquest any i el que ve en concepte de mètodes de pagament diferit.
 
Concretament, només s’hauran de consignar 233 milions dels 467 pressupostats per al 2012 i 186 dels 640 previstos per al 2013. El mètode alemany és un sistema de finançament diferit d’infraestructures que consisteix en què l’Administració paga l’obra a l’empresa constructora un cop ja està acabada.
 
 
Exercici
Compromisos de pagament  previstos
Resultat després de l’acord
Import total aplanat
2012
467
233
234
2013
640
186
454
Total
1.107
419
688
 
 
Acord a tres bandes: Govern, contractistes i entitats financeres
 
Aquesta operació és possible gràcies a l’acord entre el Govern, les empreses constructores i les entitats financeres. Les constructores lliuraran al Govern les obres que ja estan acabades, tal com estava previst, però el seu pagament es farà a través d’un acord de finançament a 5 anys. Aquest finançament, que serà homogeni per a totes les actuacions, només suposarà més cost en els casos d’endarreriment en les recepcions de les obres, i serà inferior a 5 punts respecte a l’euríbor a 3 mesos. 
 
L’actual conjuntura econòmica obliga a la contenció del dèficit públic i a optimitzar els recursos públics per estimular l’economia i seguir impulsant la inversió de la Generalitat en la construcció d’infraestructures. Amb la ferma decisió de no endegar més actuacions sota el sistema alemany, es dóna compliment a un dels compromisos d’aquest Govern, que és la voluntat de disminuir els pagaments corresponents a mètodes de finançament diferits per disminuir la càrrega d’interessos que comporta aquest mètode i evitar així un augment de la despesa.
 
 
Rebaixa de les anualitats pressupostàries
 
L’acord aprovat permet reduir els compromisos de pagament per als propers dos anys. Segons els pressupostos de la Generalitat per al 2012, la partida de despesa destinada al pagament de finançaments diferits, inclosos els compromisos amb mètodes alemanys de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, pujava a 1.159 milions d’euros. Amb aquest acord, disminueix fins a 925 milions. Per a l’any 2013 estava previst que aquests compromisos pugessin fins a 1.548 milions, que finalment queden en 1.094.
 
Així mateix, l’acord permet efectuar la recepció administrativa de 10 obres ja finalitzades, i regula el pagament futur de 14 actuacions més que estan en curs, totes elles contractades sota la figura del mètode alemany, amb un import total de 1.410 milions d’euros.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined