La normativa comunitària de protecció dels porcs (Directiva 2008/120/CE, de 18 de desembre), que entrarà en vigor a començaments de 2013, estableix, entre altres mesures, unes determinades mides que han de fer els terres engraellats de les granges (coneguts popularment com a slats) i que solament són d’aplicació per a peces de formigó i quan els animals estiguin en grup.
Per a molts productors catalans, el compliment d’aquest requisit representava haver de canviar la majoria dels terres engraellats de les seves explotacions, atès que la majoria d’slats no complien amb la normativa per molt pocs mil·límetres.
Paral·lelament, però, la normativa de fabricació d’aquestes peces admetia una tolerància de +/- 3 mm, tant pel que fa les mides de l’obertura com de la bigueta. Davant d’això, des d’un bon principi el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va entendre que aquesta tolerància s’havia d’admetre en la interpretació de la normativa de benestar animal. Així doncs, el passat setembre es va informar d’aquest posicionament al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), qui va acceptar la proposta del DAAM incloent aquesta tolerància en el “Document tècnic per a l’adaptació al benestar animal” que va elaborar.
En l’última reunió del Comitè Permanent de la Cadena Alimentaria, el passat 7 de maig a Brussel·les, la Comissió Europea (CE) va respondre diferents dubtes sobre l’aplicació de la Directiva 2008/120/CE, de 18 de desembre sobre protecció dels porcs, plantejats per distints estats membres i organitzacions de productors i cooperatives.
La Comissió Europea s’ha manifestat a favor que la tolerància establerta pels estàndards europeus de fabricació d’slats de formigó s’accepti quan s’avaluï l’adaptació al benestar animal de les explotacions de porcí.
Així doncs, el DAAM es congratula que la proposta que va traslladar en el seu dia al MAGRAMA, per tal que les mides dels terres engraellats de formigó s’ajusti a la tolerància prevista en la norma de fabricació, hagi estat finalment acceptada per la CE, una decisió que permetrà que molts productors porcins catalans puguin adaptar les seves explotacions sense haver de canviar el terra de les seves granges, la qual cosa suposarà un important estalvi econòmic, alhora que en facilitarà l’adaptació.