• El conseller Recoder s'ha reunit avui amb la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre per analitzar la proposta presentada per la CHE i plantejar unes al·legacions basades en criteris científics i que comptin amb el suport de totes les institucions del territori
 
  • El Govern català proposa uns cabals 3 vegades superiors als que planteja l'Estat espanyol per evitar la regressió del delta i que no se salinitzi el tram final del riu
l conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, s'ha reunit avui amb la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terrres de l'Ebre per analitzar la proposta de cabals ambientals de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per al tram final del riu.
 
Recoder ha reiterat que es presentaran al·legacions fonamentades i basades en criteris tècnics per garantir uns cabals ambientals en el tram final de l'Ebre que evitin la regressió del delta i que també el preservin de la salinització. En aquest sentit, ha demanat a les entitats i institucions del territori defensin la proposta de cabals aprovada per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre fa tres anys.
 
El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat que la proposta plantejada per la CHE suposa una tercera part del cabal que es contempla en els estudis que disposa la Generalitat i que van ser elaborats per l'IRTA i l'ACA. A més, el titular de Territori i Sostenibilitat ha lamentat que el pla hidrològic de l'Ebre estableixi una quantitat fixe per tot l'any (el Govern català en planteja 3), tenint en compte que les demandes varien segons l'època de l'any, així com també les pluges i les aportacions naturals als rius.
 
En els darrers anys, i diversos estudis científics així ho evidencien, el delta de l’Ebre ha patit una regressió (l’aportació de sediments és cada cop més baixa) i en diversos moments de l’any s’ha detectat un increment de salinitat en l’aigua del riu. En aquest sentit, Recoder ha insistit que a “l’Ebre no li sobra ni una gota, més bé li falta” i que s’oposaran totalment a la possibilitat que es faci un transvasament. “Cal fer la planificació hidrològica tenint en compte les demandes, les aportacions naturals i, per suposat, un cabal ecològic adequat. Si es tenen en compte aquest i altres factors, es pot comprovar que l’Ebre no dóna per més”, ha afegit.   
 
 
Diferents cabals ambientals
 
  • Cabal actual ecològic al tram baix del riu Ebre: 3.153,6 hm3/any (ANY MITJÀ)
 
  • Proposta inicial de l'ACA i de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre: 7.167,9 (ANY SEC); 9.508,9 (ANY MITJÀ) i 12.543,2 (ANY HUMIT).
 
  • Proposta de la CHE per al nou Pla de Gestió de l'Ebre a Tortosa: 3.009,9 hm3/any (ANY SEC), 3.009,9 hm3/any  (ANY MITJÀ) i 3.009,9Ebre (ANY HUMIT)

 

  • Proposta de la CHE per al nou Pla de Gestió de l'Ebre a la desembocadura: 3.370 hm3/any (ANY SEC), 3.370 hm3/any  (ANY MITJÀ) i 3.370 (ANY HUMIT)
 
 
El conseller Recoder ha volgut deixar clar que en cap moment es volen perjudicar i condicionar les necessitats de les altres comunitats autònomes per on passa l’Ebre i que la proposta de cabals per al tram baix del riu no ha d’anar en detriment seu. Això sí, es demana al Ministerio que faci un esforç per a satisfer les necessitats de totes les comunitats autònomes, sense fer cap distinció i que busqui alternatives en aquells casos on sigui possible.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 107