Premis

El Govern premiarà les bones pràctiques d'institucions i ens públics en la reducció i supressió de càrregues administratives a les empreses

query_builder   19 juny 2012 13:43

event_note Nota de premsa

El Govern premiarà les bones pràctiques d'institucions i ens públics en la reducció i supressió de càrregues administratives a les empreses

  • Per primera vegada, l’Executiu crea uns guardons adreçats a entitats i organismes públics amb l’objectiu de reconèixer i distingir les iniciatives en la reducció i supressió de les càrregues i barreres administratives per a les empreses
 
  • Impulsats pel Departament d’Empresa i Ocupació, els guardons són de caràcter honorífic i volen incentivar el canvi de model de relació entre les empreses i les administracions públiques, per facilitar l’activitat econòmica i millorar la prestació de serveis a les empreses
 
El Govern ha aprovat avui la creació dels Premis a la Millor Pràctica de les Administracions Públiques catalanes en la reducció i supressió de les càrregues administratives a les empreses. Per primera vegada, i a instàncies del Departament d’Empresa i Ocupació, l’Executiu impulsa uns guardons adreçats a estimular i reconèixer l’esforç que fan les institucions en l’àmbit de la reducció de càrregues i barreres administratives a l’activitat econòmica i empresarial.
 
Els premis, de caràcter honorífic, volen identificar i reconèixer les iniciatives locals, supramunicipals o autonòmiques que estan contribuint a reduir els tràmits administratius vinculats a l’activitat econòmica i empresarial dins de l’àmbit del sector públic català i, alhora, incentivar el canvi de model de relació entre les empreses i les administracions públiques. S’atorgaran en un acte públic presidit pel president de la Generalitat.
 
La primera convocatòria dels Premis es publicarà demà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Podran optar-hi totes les entitats i organismes públics que el 2011 hagin implementat projectes innovadors, que estiguin contribuint de manera contrastada a la supressió o reducció de càrregues administratives per a les empreses.
 
Es concediran tant a la institució responsable del projecte presentat –a través del seu representant polític–, com al directiu públic responsable del desenvolupament del projecte i a l’equip de treball que l’ha realitzat. Un jurat format per representants del món empresarial, del món acadèmic, de les cambres de comerç i de l’Administració (tant de la Generalitat com de l’Administració local) valoraran els projectes presentats en funció dels criteris establerts en la convocatòria.
 
 
Reducció de barreres a l’activitat econòmica, una prioritat del Govern
 
Impulsar un canvi de model de relació entre les empreses i l’Administració de la Generalitat per facilitar l’activitat econòmica i millorar la prestació de serveis a les empreses és una prioritat del Govern. L’empresa ha de gaudir d’un entorn favorable per poder desenvolupar la seva activitat i, per aconseguir-ho, cal establir un marc administratiu àgil, col·laborador i facilitador de l’activitat econòmica.
 
Amb aquesta finalitat el Govern ja va impulsar a principis de legislatura el Pla per a la implantació de la Finestreta Única Empresarial (FUE), que vol promoure l’activitat empresarial mitjançat la simplificació administrativa i l’ús de les noves tecnologies per apropar l’Administració a l’empresa i per reduir al màxim possible el temps necessari per posar en marxa una activitat o modificar-la.
 
El pla es va dissenyar amb la voluntat de contribuir al canvi de model a través de dos instruments. En primer lloc, amb l’eliminació, simplificació i racionalització dels procediments per reduir càrregues administratives que no aporten valor i que esdevenen innecessàries. I, en segon lloc, amb la posada en marxa de la Finestreta Única Empresarial, que ha d’esdevenir un punt de referència dels emprenedors, empresaris i intermediaris en la seva relació amb l’Administració.
 
Des de setembre de 2011, la Generalitat de Catalunya treballa per complir amb aquest objectiu. A data d’avui s’han suprimit 42 tràmits i se n’han optimitzat 69. La Finestreta generarà un estalvi de 640 milions d’euros per a les empreses un cop estigui totalment implantada, l’any 2014.
 
Per assolir aquests objectius el Govern està treballant en tres fronts: l’organitzatiu (posant en marxa mesures de simplificació que impactin directament en la cultura administrativa i en els hàbits de treball adquirits al llarg del temps); el jurídic (revisió de la normativa vigent i adequació a la nova situació); i el tecnològic (implantació de sistemes de tramitació electrònica complexos que permetin que els procediments siguin senzills per a l’usuari).
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined