El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha realitzat avui, a Barcelona, la cloenda de la jornada sobre projectes de cooperació dels Grups Leader de Catalunya, quer s’ha celebrat al Centre Cívic Pati Llimona amb el lema “Cooperar per un medi rural actiu”.

El conseller Pelegrí ha afirmat, en el decurs de la seva intervenció, que “la cooperació és un dels elements essencials de l’enfocament Leader. Leader es va crear a principis de 1991 com una iniciativa pilot i s’ha anat convertint en un enfocament metodològic fins als temps actuals, on la cooperació entre territoris ha anat evolucionant, reafirmant-se i esdevenint un dels elements característics d’aquesta manera de fer. El valor afegit previst que aporta la cooperació entre territoris rurals és molt alt”.
“La cooperació s’ha de concebre com una part de les estratègies de desenvolupament del territoris rurals i no com un element extern, afegit amb posterioritat a l’estratègia. La cooperació servei per encoratjar i donar suport a un territori, a través dels Grups d’Acció Local (GAL), per emprendre accions conjuntes amb altres territoris que tinguin un plantejament similar, un problema o un potencial similar, aplicant la innovació i la experimentació”, ha afegit el conseller.
La jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), ha tingut com objectiu donar a conèixer al públic i a les diferents entitats els diferents projectes de cooperació interterritorials i transnacionals, en el marc de Leader, que s’estan duent a terme a través dels diferents GAL. D’aquesta manera s’ha volgut posar en rellevància el valor de la cooperació entre territoris i les fites que s’han aconseguit a partir dels projectes que s’estan realitzant al medi rural català.
Durant la jornada s’han presentat els projectes de cooperació interterritorial desenvolupats pels 13 GAL durant el període 2007-2013, en àmbits i temàtiques diferents com l’emprenedoria, la gestió energètica i les energies renovables, la valorització dels productes agroalimentaris locals o la responsabilitat social empresarial, entre d’altres.
Els GAL de Catalunya, mitjançant l’execució dels projectes de cooperació interterritorials, transnacionals i catalans, contribueixen al creixement socioeconòmic de les seves comarques, atenent la idiosincràsia de cada territori.
La cooperació en el marc del Leader resulta un mecanisme que pot aportar, en gran mesura, fórmules integrades de desenvolupament, comunes per a diferents territoris Leader, a fi de salvaguardar i posar en relleu el patrimoni natural i cultural local, promocionar els productes típics locals i el turisme, així com invertir en la seva valoració. Es tracta d’un element integrador que representa una autèntica plusvàlua per als territoris implicats.
1