El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya està portant a terme el Pla d’Acció per al control del cargol poma al Delta de l’Ebre. Aquest Pla inclou realitzar totes les accions necessàries per lluitar contra aquest organisme nociu de l’arròs.
 
El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic (d’aigua dolça) de la família dels  Ampullariidae, procedent d’una extensa àrea de l’Amèrica del Sud. Està considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs del món que ha colonitzat.
 
En una roda de premsa celebrada avui al Parc Natural del Delta de l’Ebre, al municipi  de Deltebre (comarca del Baix Ebre), el director dels Serveis Territorials del DAAM a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, i Hernan Subirats, responsable del Pla, han explicat la situació del Pla d’Acció en els moments actuals. Aquest va ser establert per la Comissió Tècnica del cargol poma, de la qual formen part tècnics de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i de la Direcció General de Medi Natural del DAAM, a més de representants de les comunitats de regants i de Prodelta.
 
En el decurs de la roda de premsa, Hernan Subirats ha fet un resum de la lluita que s’està portant a terme contra el cargol poma. En concret, ha destacat que en l’assecat dels camps s’hagi arribat a una mortalitat del 85,15%; que en el tractament a canals s’ha assolit un nivell de mortalitat del 95,8%; que un 68% dels pagesos propietaris no hagin pres encara cap mesura contra la plaga, per la qual cosa properament sortirà una disposició sobre tractaments; que s’han posat un total de 267 trampes barreres; i que el tractament amb saponines s’ha fet a 429 hectárees, amb una efectivitat del 65% al 100%.
 
El juliol de 2010, el Departament d’Agricultura, a causa de la confirmació de la presència del cargol poma en els camps de cultiu d’arròs, i de la necessitat de prendre mesures obligatòries de prevenció i lluita contra aquesta plaga, va procedir a la declaració oficial del cargol poma a l’hemidelta esquerra del Delta de l’Ebre, mitjançant l’Ordre AAR/404/2010, de 27 de juliol, d’acord amb el sector afectat.
 
 
Estratègies de lluita
 
El cargol poma (Pomacea insularum) és un cargol aquàtic (d’aigua dolça) i és una espècie invasora desconeguda en el nostre entorn, molt perillosa per la seva extrema prolificitat, voracitat i resistència a les condicions adverses, la qual cosa fa que sigui capaç d’arrasar un camp d’arròs en els seus primers estadis, quan la planta està naixent.
 
Va començar a envair els camps d’arròs l’any 2010 pels voltants de l’ermita del municipi de l’Aldea i es va anar estenent per la Sèquia Mare i des d’allí, per reinfestació a través dels desguassos, per l’hemidelta esquerra. Es desplaça activament  contra corrent pel fons o passivament tancant l’opercle i surant, on el porta el corrent. Els cargols estan presents en bona part de la xarxa hidràulica de l’hemidelta esquerre, i afecta part del riu, amb el riscs consegüents de passar a la dreta i anar pujant pel riu.
 
Les mesures de control establertes en el Pla d’Acció  contra el cargol poma inclouen, a més d’una prospecció intensiva i la retirada manual dels cargols i les postes d’ous, diverses obres i determinades actuacions de contenció i/o eliminació en els canals i desguassos, la col·locació de filtres i barreres físiques, i la realització de tractaments en les zones i camps més envaïts. L’aixugat dels camps d’arròs s’ha confirmat com una molt bona mesura per eliminar les poblacions de cargol poma.
 
Així, la lluita contra el cargol poma suposa la coordinació de diferents estratègies basades en la biologia de l’espècie i en l’experiència adquirida, de manera que sigui una lluita integral que freni i faci retrocedir l’expansió del cargol. Entre aquestes estratègies podem resaltar les següents:
 
  1. Eixugat dels camps a l’hivern. Atès que es tracta d’un cargol aquàtic, aquesta actuació ha donat molts bons resultats, ja que s’estima que la mortaldat aconseguida ha estat superior al 80%.
 
  1. Instal·lació de barreres físiques: comportes als desaigües; arquetes i tubs que trenquen la continuïtat de l’aigua, a les sortides i en algun cas a l’entrada de l’aigua de les parcel·les; modificacions de les sortides dels desguassos al riu, i elements de contenció a tota la marge dreta; trampes als desaigües…
 
  1. Actuacions als marges del riu Ebre: neteja de les vores, eliminació de la vegetació, retirada manual de cargols i destrucció de les postes.
 
  1. Eliminació manual dels cargols i de les seves postes: tant dels marges, com del riu, desguassos, canals i camps d’arròs.
 
  1. Tractaments químics:
 
-          als camps molt o mitjanament envaïts, aplicació de productes fitosanitaris específics.
-          als camps poc envaïts, col·locació d’atraients alimentaris i trampes.
-          als desaigües, tractaments químics amb calç viva.
 
També s’ha mostrat bons resultats mitjançant l’entrada d’aigua de mar en determinades zones terminals, ja que es tracta d’un cargol que únicament viu en aigua dolça.
 
  1. Informació als agricultors: s’ha publicat una fitxa sobre la plaga i un full informatiu sobre les actuacions. Igualment, des de la confirmació de la plaga a Catalunya, el DAAM inclou les recomanacions sobre les actuacions contra la plaga en els avisos mensuals, la qual es facilita també als agricultors, ajuntaments, entitats i sector en general. També, a través de la pàgina web oficial del DAAM, es facilita informació actualitzada sobre les actuacions que s’estan duent a terme en forma d’avisos fitosanitaris de les diferents estratègies en els diferents moments del cultiu.
 
 
Visita a la zona
 
D’altra banda, el passat dimecres, dia 20 de juny, van visitar la zona afectada pel cargol poma el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins; el director general de Forestal Catalana, Miquel Puig, i el director general de Sanitat de Producció Agrària, del Ministerir d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Valentín Almansa. L’objectiu de la visita va ser  conèixer in situ l’afectació de la plaga del cargol poma i les mesures de prevenció i lluita que s’estan portant per part del DAAM.
 
Primer es van traslladar la zona propera a l’ermita de l’Aldea, on es van detectar els primers atacs d’aquesta espècie invasora. Posteriorment es van anar a veure diverses àrees i  instal.laciones a l’hemidelta esquerre. Finalment, es va visitar l’Estació Biològica del Parc Natural del Delta de l’Ebre, on s’estan efectuant assaigs de diferents substàncies i tècniques per lluitar contra el cargol poma. Els tècnics del DAAM van mostrar totes les mesures incloses en el Pla d’Acció contra la plaga, cofinançades pel Ministeri i la UE.
 
Tant per part del DAAM com del Ministeri es va constatar que és una espècie invasora que té una afectació de més abast que la producció agrícola, i per tant s’ha de buscar la complicitat de totes les administracions perquè s'impliquin en la contenció i eradicació de la plaga i en una estratègia integral per tal d’evitar noves afectacions.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Informe sobre el cargol poma

Informe sobre el cargol poma
PPT | 3259