- Les plantes d’Ogassa, Vallfogona de Ripollès i Queralbs tenen una capacitat de tractament conjunta de 499 m3/dia i han suposat una inversió propera als 1,9 milions d’euros
- La comarca del Ripollès disposa actualment de dotze depuradores en servei
L’Agència Catalana de l’Aigua ha posat en servei les depuradores d’Ogassa, Vallfogona de Ripollès i Queralbs, a la comarca del Ripollès. Aquestes plantes han suposat una inversió propera als 1,9 milions d’euros i tenen una capacitat de tractament conjunta de 499 m3/dia.
La depuradora d’Ogassa és biològica amb reducció de nitrogen, està dissenyada per a un cabal de 125 m3/dia i ha suposat una inversió superior als 618.300 euros. Pel que fa a la planta de Vallfogona de Ripollès, també es de tipus biològic, té una capacitat per tractar 74 m3/dia i s’han destinat prop de 593.600 euros per a la seva construcció. Finalment, la depuradora de Queralbs és biològica, té capacitat per tractar 300 m3/dia i ha tingut un pressupost proper als 686.900 euros.
L’aigua tractada en aquestes depuradores contribuirà a la millora mediambiental d’un torrent que desemboca en el riu Freser, de la riera de Vallfogona i de la riera de Malatosca. D’aquesta manera, l’aigua sanejada a la depuradora possibilitarà una reutilització indirecta o no planificada que contribuirà a mantenir el cabal ecològic dels cursos fluvials esmentats i l’aprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials aigües avall.
Amb l’activació d’aquestes tres plantes, el Ripollès disposa de dotze depuradores en servei: Ripoll, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ribes de Freser, Setcases, Sant Pau de Segúries, Planoles, Núria i Nevà (Toses).
Sanejament a Catalunya
El Programa de sanejament d’aigües residuals urbanes 2005 (PSARU 2005), aprovat pel Govern de la Generalitat el juliol de 2006, té l’objectiu de completar i millorar el sanejament de tota la població catalana.
A data d’avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95% de la població catalana.
1