Continua l'INUNCAT en prealerta per risc de pluges a la Catalunya Central i el Prepirineu

query_builder   1 juliol 2012 12:14

event_note Nota de premsa

Continua l'INUNCAT en prealerta per risc de pluges a la Catalunya Central i el Prepirineu

Augmenta el risc de xàfecs a les comarques del Vallès, Alt Urgell i la Cerdanya
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté durant el dia d’avui la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT). Ateses les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), fins a les 14 hores, el risc de pluges afecta, sobretot, les comarques de la Catalunya Central i el Prepirineu. Respecte a l’anterior previsió, augmenta el risc de xàfecs al Vallès Occidental i a les comarques del nord-est de Catalunya.
 
Les comarques amb el risc més elevat de pluges són: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Segarra, Solsonès i Vallès Occidental.
 
En la franja de les 14 a les 20 h, s’estendrà el risc de pluges a les comarques d’Osona, Ripollès i el Vallès Oriental. Al final del dia disminuiran les comarques afectades però es mantindrà la possibilitat de pluges a comarques del litoral i prelitoral central.
 
La previsió és que es puguin produir tempestes curtes però intenses, amb possibilitat de tempestes elèctriques i calamarsa. Bufarà vent ratxejat però sense assolir els nivells de superació dels llindars d’avís.
 
En ser dia de tornada de cap de setmana, la DGPC insisteix en els consells d’autoprotecció:
 
Al cotxe:
  • Extremar les precaucions en la conducció, ja que els xàfecs poden anar acompanyats sovint de tempesta i localment de calamarsa.
  • Circuleu preferentment per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat.
  • Si teniu problemes de visibilitat, atureu el vehicle i senyalitzeu la vostra posició.
  • Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle. No us quedeu als ponts perquè aquests poden caure.
  • No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d'aigua i ser arrossegats amb facilitat.
  • Vigileu els moviments de terra, forats, claveguerons, cables de conducció elèctrica fluixos o caiguts, i en general, tots els objectes caiguts (branques d'arbres, etc.).
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència)