El Govern aprova els preus públics universitaris per al curs 2012-2013 vinculats a la renda i el rendiment acadèmic

El Govern aprova els preus públics universitaris per al curs 2012-2013 vinculats a la renda i el rendiment acadèmic

query_builder   10 juliol 2012 15:35

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els preus públics universitaris per al curs 2012-2013 vinculats a la renda i el rendiment acadèmic

  •  S’estableixen sis llindars diferents de preus que vénen determinats pel nivell de renda i el nombre de membres de la unitat familiar
  •  Es reforça el sistema de beques propi (Equitat i Excel·lència Acadèmica)
  •  Amb el nou sistema, aproximadament el 60% dels estudiants es beneficiarà d’una Beca Equitat, que garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics
  •  Es posa en marxa el web www.matriculauniversitaria.cat que informa del nou sistema de preus públics universitaris

El Govern ha aprovat el nou sistema de preus públics universitaris, que permet establir una aportació progressiva dels estudiants al cost dels estudis en funció de la renda familiar computable a través del mecanisme de Beques Equitat, que garanteix que ningú quedi fora de la universitat per motius econòmics. A partir del curs 2012-13, el preu públic dels crèdits matriculats per primera vegada en els estudis de grau i de cicle s’estableix en funció del nivell de renda familiar i del rendiment acadèmic.

D’acord amb el nou sistema, aproximadament el 60% dels estudiants es beneficiarà d’una Beca Equitat en el preu dels crèdits matriculats per primera vegada. Únicament, les rendes altes aportaran el 25% del cost dels estudis. Així es concreta que l’increment mitjà dels preus públics per al curs 2012-13 és del 37,5%.

Per determinar els estudiants que obtenen una Beca Equitat, la nova política de preus i beques estableix set llindars diferents de preus que vénen determinats pel nivell de renda i el nombre de membres de la unitat familiar. El llindar 0 és el corresponent als estudiants que compleixen els requisits per accedir a una beca del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (MECD). Aquests estudiants tindran una Beca Equitat complementària per garantir la gratuïtat dels seus estudis ja que per primera vegada el Govern espanyol no cobreix l’exempció total de la matrícula.

Els estudiants dels cinc llindars següents (de l’1 al 5) rebran una Beca Equitat variable que els permetrà beneficiar-se d’un estalvi d’entre el 50% i el 10%. Els estudiants del llindar 6 pagaran el preu màxim, establert en el 25% del cost total dels estudis.

El nou sistema de preus i beques està lligat al rendiment acadèmic. Així, les segones i successives matriculacions es paguen a un preu públic per crèdit més alt. Aquest curs, s’incrementen els coeficients de repetició de la tercera matriculació i s’estableix un nou coeficient per a les quartes i successives matriculacions.

Pel que fa als màsters universitaris oficials, s’estableixen dos preus diferenciats entre els estudis que habiliten (40 euros/crèdit) i els que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals (64 euros/crèdit). No obstant això, els estudiants de la segona modalitat de màsters, més cara, es podran beneficiar de rebaixes de fins al 30% sobre el preu del crèdit. El cost del doctorat es manté igual que el curs passat.

Més de 35 milions d’euros per a Beques Equitat

Un 25% dels ingressos del nou sistema de preus públics es destina a Beques Equitat. Així, es disposarà d’un fons per afavorir l’equitat del sistema universitari de Catalunya de més de 35 milions d’euros.

A banda de les Beques Equitat, el Govern estableix altres mecanismes de suport a l’estudiant. Per primera vegada, totes les universitats públiques implementaran el pagament de la matrícula en dues o més fases. En el moment de formalitzar la matriculació, els estudiants faran un pagament inicial del 60% i abonaran la resta dels crèdits matriculats a finals de desembre del 2012, en funció del tipus de Beca Equitat de la qual siguin beneficiaris.  

Així mateix, s’ha establert un nou sistema de suport a l’estudiant que permetrà el pagament fraccionat en 10 quotes mensuals dels graus i de fins a 3 anys per completar el pagament d’un màster. En paral·lel, s’ofereix als estudiants la possibilitat de demanar un crèdit per un import màxim de 6.000 euros a retornar en 10 anys amb una quota fixa mínima de 85 euros mensuals.

En el cas de les Beques d’Excel·lència Acadèmica, el fons augmenta un 85%.

A banda de garantir l’equitat, el nou model permet millorar la qualitat i la sostenibilitat del sistema universitari: En aquest sentit, es destinarà un terç dels nous ingressos a  polítiques actives de millora de la qualitat del sistema com, per exemple, la contractació d’assistents a la docència o el desplegament del programa de doctorats industrials.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined