- El jaciment arqueològic, que té una importància cabdal per als estudis sobre el procés de cristianització de la Tarraconensis romana, estava tancat al públic des de l’any 1992
- L’actuació permetrà al visitant comprendre millor les característiques del conjunt i facilitarà una millor conservació de les restes arqueològiques
- L'àrea de cementiri compta amb unes 2.051 tombes que abracen des del segle III fins al període visigòtic i configura l’àrea funerària tardoromana a cel obert més important de l’Occident romà
- També es faran actuacions a la Torre dels Escipions i al Teatre Romà per tal de millorar la visita pública d’aquests monuments

El Departament de Cultura de la Generalitat obrirà al públic la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona a partir del gener del 2013, després d’haver estat tancada 20 anys. Prèviament s’hi faran tasques de rehabilitació que serviran per millorar la comprensió de les característiques i la significació del conjunt al visitant i la preservació de les restes arqueològiques.
L’anunci l’ha fet el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una visita que ha fet al jaciment, en què ha explicat que “al mes de gener hem d’haver obert la Necròpolis, que serà visible en tot el seu conjunt. S’hi hauran fet les obres de restauració i de senyalització dels punts d’interès i s’haurà donat a tothom la possibilitat de tenir coneixement del que representa aquest jaciment i del que s’hi pot veure”.
El conseller ha destacat que “Tarragona té un patrimoni extraordinari. El mon romà a Tarragona és un element essencial de la nostra cultura, i necessita dues coses. D’una banda, la cultura catalana té un deute amb el patrimoni a Tarragona, perquè n’és un dels principals actius, i necessita el suport del conjunt de la nostra cultura. De l’altra, el patrimoni romà de Tarragona també necessita el màxim autoconvenciment de la mateixa societat tarragonina. Les dues coses sumades ens han de donar l’èxit”.
La Necròpolis Paleocristiana forma part del Conjunt Arqueològic de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. És un jaciment considerat d'importància cabdal per als estudis sobre el procés de cristianització de la Tarraconensis romana, on s’hi han trobat restes arqueològiques que comprenen un període de temps molt llarg, des del segle I aC fins el segle VII Dc. L'àrea de cementiri compta amb unes 2.051 tombes que cronològicament abracen des del segle III fins al període visigòtic, i configura l’àrea funerària tardoromana a cel obert més important de l’Occident romà.
La intervenció a la Necròpolis inclourà les actuacions següents:
- Intervenció preliminar en l’àrea d’exposició in situ: Adequació de les restes arqueològiques per a una millor comprensió de les mateixes pel visitant, posada en valor de les restes de més interès i cobriment de les restes no museïtzables.
- Col·locació de panells explicatius al llarg del recorregut de la visita.
- Adequació i neteja del sistema de desguàs de les cobertes.
- Col·locació de baranes de protecció en els llocs on manquin i neteja i reparació de les baranes existents.
- Continuació del mur perimetral de les restes arqueològiques en els llocs on ha desaparegut o presenta un perill per la visita.
- Col·locació d’elements que evitin el pas a zones no visitables.
- Substitució de la tanca metàl·lica paral·lela a l’avinguda Ramon y Cajal i neteja del talús vegetal.
- Col·locació de paviment continu que marqui el recorregut de la visita a l’exterior del jardí.
- Adequació i neteja del jardí i de la font del jardí.
El Departament de Cultura també preveu fer actuacions d’adequació i millora a la Torre dels Escipions i al Teatre Romà per tal de millorar la visita pública d’aquests monuments.
Projecte d’actuació
L’objectiu del projecte d’adequació i millora de la Necròpolis Romana és obrir el jaciment a la visita pública i fer més comprensible al visitant les restes conservades en l’àrea d’exposició in situ. El projecte respon a la necessitat d’obrir al públic un espai que ha estat tancat des de l’any 1992.
El projecte es formula com a pas previ a la redacció d’un projecte de més abast que inclogui una intervenció completa al conjunt monumental de la Necròpolis, pensat ja des d’un punt de vista urbà, relacionant-lo amb el futur complex d’equipament patrimonial “La Tabacalera”. Emmarcat en aquesta temporalitat, el que es pretén assolir mitjançant aquest projecte és reobrir la Necròpolis amb unes condicions que permetin al visitant comprendre les característiques i la significació del conjunt, alhora que es conservin i preservin les restes arqueològiques d’una forma correcta.
El pressupost de les obres és de 225.000€ IVA inclòs.
Vegeu més informació al dossier adjunt
1