- Aquests guardons reconeixen el mèrit científic i tecnològic de persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya
El Govern ha aprovat avui la concessió de la Medalla i de la Placa Narcís Monturiol a tretze personalitats i tres institucions. Aquests guardons, instaurats per la Generalitat l’any 1982, volen distingir les persones i entitats que, per llurs mèrits, han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.
Els guardonats amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic són:
Salvador Barberà Sández
Doctor en Economia per la Northwestern University (EUA). Catedràtic d’Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Barcelona Graduate School of Economics. Director del consorci de recerca Markets, Organizations and Votes in Economics (MOVE). És un reconegut expert en teoria de l'elecció social, l’anàlisi de mètodes de vot i el disseny constitucional. També ha contribuït a l'estudi de les preferències individuals i de la formació estratègica de coalicions.
Joaquim Bruna i Floris
Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. Doctor en Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic de Matemàtiques en aquesta mateixa universitat. Director del Centre de Recerca Matemàtica (CRM). El seu àmbit de recerca s’orienta al voltant de l’anàlisi matemàtica, concretament en la teoria de funcions de variable real i complexa, en una i diverses variables, l’anàlisi harmònica, l’anàlisi global en varietats i les matemàtiques del processament del senyal.
Luisa F. Cabeza
Doctora en Enginyeria Industrial per l’Institut Químic de Sarrià. Catedràtica del Departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial de la Universitat de Lleida. La seva recerca versava sobre el reciclatge de residus sòlids de curtició. Va crear el Grup de Recerca GREA, que estudia l’emmagatzematge d’energia tèrmica per a diferents aplicacions.
Elías Campo Güerri
Catedràtic d’Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona. Director de Recerca de l’Hospital Clínic. Coordinador del projecte Genoma de la leucèmia limfàtica crònica (LLC) i editor de la classificació de les neoplàsies hematològiques de l’Organització Mundial de la Salut. La seva recerca està centrada en la caracterització de neoplàsies limfoides i dels mecanismes genètics i moleculars implicats en el seu desenvolupament i progressió.
Joaquim Casal i Fàbrega
Doctor en Enginyeria Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i catedràtic d’Enginyeria Química a la mateixa universitat. És un dels introductors de l’anàlisi del risc tecnològic a l’Estat espanyol, amb una important tasca de recerca en l’estudi d’explosions, incendis i fuites tòxiques.
Josep Domingo Ferrer
Catedràtic de Ciència de la Computació a la Universitat Rovira i Virgili, on dirigeix la Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades. La seva recerca se centra en les tecnologies de privadesa i seguretat de dades, incloent-hi el secret estadístic i els protocols criptogràfics, amb èmfasi en la conciliació de privadesa, seguretat i funcionalitat en la societat de la informació.
Dieter Einfeld
Llicenciat en Física i Enginyeria Física a la Universitat Tècnica de Berlín. Doctor en Física del Plasma. És el responsable del disseny, la fabricació, el muntatge i la posada en marxa dels acceleradors d’ALBA, la primera font de llum de sincrotró d’Espanya. També ha participat en el disseny dels sincrotrons BESSY I, ANKA, ASP i SESAME. És membre del comitè tècnic d’assessorament d’acceleradors a diferents fonts de llum de sincrotró d’arreu del món.
Climent Giné i Giné
Doctor en Psicologia. Degà i professor titular de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. La seva docència i la seva recerca se centren en l’atenció a les famílies amb fills amb discapacitat i l’avaluació dels serveis per a aquestes persones per tal de promoure’n la qualitat de vida.
Maria Pau Ginebra
Catedràtica de Ciència dels Materials a la Universitat Politècnica de Catalunya. Directora de la Divisió de Biomaterials del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB). La seva àrea de recerca és el disseny de nous biomaterials per a la medicina regenerativa i l’alliberament controlat de fàrmacs, especialment en el camp de la regeneració òssia.
Jordi Isern i Vilaboy
Doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Professor d’Investigació del CSIC. Director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l’Institut de Ciències de l’Espai. La seva recerca versa sobre l’origen dels elements lleugers, els mecanismes de col•lapse a les estrelles de neutrons, les supernoves de tipus Ia, la cristal•lització de les estrelles nanes blanques i també sobre l’evolució química de la Galàxia.
Genoveva Martí i Campillo
Doctora per la Universitat de Stanford. Professora d’investigació ICREA al Departament de Lògica, Història i Filosofia de la Ciència a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. La seva recerca se centra en la reflexió filosòfica sobre la referència i la relació entre els mots del llenguatge i les coses que fa possible parlar sobre el món, representar-lo i transmetre’n informació.
Emilio Montesinos Seguí
Doctor en Microbiologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Catedràtic de Producció Vegetal (Patologia Vegetal) a la Universitat de Girona. Director del Centre d’Innovació i Desenvolupament en Sanitat Vegetal (CIDSAV), ha contribuït al desenvolupament de la microbiologia agrícola i patologia vegetal, en especial en epidemiologia i el control integrat de malalties dels arbres fruiters.
Núria Sebastián Gallés
Catedràtica de Psicologia a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca se centra en l’estudi de l’aprenentatge i el processament del llenguatge, en especial en poblacions bilingües, desenvolupant models dins de la neurociència cognitiva. Ha estat pionera en la recerca de l’aprenentatge bilingüe en nadons.
Les entitats guardonades amb la Placa Narcís Monturiol, són les següents:
Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)
Des de la seva creació el 2005 ha assolit avenços biomèdics d’elevat impacte que l’han posicionat com un centre de referència internacional. L’IRB Barcelona fa recerca de frontera en la confluència entre la biologia, la química i la biologia estructural i computacional.
Fundació FERO. Fundació d’Investigació Oncològica
Creada al 2001 pel Dr. Josep Baselga, té l’objectiu de contribuir al desenvolupament de la investigació oncològica translacional, és a dir, transmetre els resultats de la investigació bàsica a la clínica amb tractaments personalitzats. La integració d’aquestes àrees escurça els temps i els pacients es poden beneficiar al més aviat possible dels avenços contra el càncer. La fundació està dirigida per Piru Cantarell amb el suport del patronat de la fundació.
Obra Social “la Caixa”
Des de fa més de cent anys, el compromís social és la raó última de l’activitat financera de l’entitat “la Caixa” per a la construcció d’una societat més justa i cohesionada. L’Obra Social “la Caixa” contribueix a la difusió i la promoció de la cultura científica i a l’impuls de la recerca d’excel·lència i d’elevat impacte per a la ciutadania.