
Es desenvolupa una eina innovadora que pretén fomentar el comerç de fusta provinent de la gestió forestal sostenible dels boscos catalans
L’Oferta pública de fustes i llenyes 2012, elaborada per la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, s’ha inclòs dins de l’Observatori forestal català, web www.observatoriforestal.cat.
Aquesta eina innovadora facilita la comunicació entre els propietaris de boscos on hi ha programats aprofitaments fusters i els agents que es dediquen a la compra dels productes que se n’obtenen (empreses de treballs forestals, indústries, etc.).
Els propietaris forestals, per mitjà d’un senzill formulari, podran difondre i publicar a través d’Internet les dades dels aprofitaments fusters que tenen programats per executar durant l’any vigent i visualitzar-los sobre el terreny mitjançant el seu visor SIG.
Amb un simple clic, qualsevol agent interessat pot accedir a la informació particularitzada de cadascun dels aprofitaments, com l’emplaçament, l’espècie i el volum ofert, entre d’altres, i la documentació adjuntada, com els plecs de condicions particulars que regeixen l’aprofitament. Amb el visor es poden carregar altres capes gràfiques de referència per a tenir informació sobre l’accessibilitat i les distàncies als punts de proveïment.
Amb la posada en marxa d’aquest eina, el Departament pretén publicar, difondre i incentivar al màxim la comercialització de la fusta provinent de les forests de Catalunya.
Aquesta aplicació té actualment una capacitat de mobilització de fusta mínima de 67.600 m3 i unes 3.600 tones de llenya, concentrades bàsicament a les comarques del Pirineu, corresponent a l’oferta pública de fustes i llenyes per a l’any 2012.
L’Observatori Forestal Català és una plataforma digital, creada l’any 2006 i promoguda pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Departament d’Agricultura, que agrupa tota la informació relativa al sector forestal de Catalunya.
A més dels aprofitaments forestals, a l’Observatori Forestal Català també es pot trobar una base de dades d’empreses forestals, amb més de 1.400 empreses registrades, ofertes i demandes de feina, licitacions públiques vinculades amb el sector forestal i un mercat virtual de productes i maquinària forestal, entre altra informació d’interès per al sector.