Comencen les millores de senyalització per reforçar la seguretat a l'Eix Diagonal, a la variant de Vilafranca

query_builder   23 juliol 2012 11:18

event_note Nota de premsa

Comencen les millores de senyalització per reforçar la seguretat a l'Eix Diagonal, a la variant de Vilafranca

El Departament de Territori i Sostenibilitat comença avui un seguit d’obres de reforç de la senyalització a la carretera C-15, a la variant de Vilafranca del Penedès. En aquest tram de carretera en poc temps s’han produït dos accidents mortals que han plantejat la necessitat de reforçar tots aquells elements de  seguretat viària que han de permetre que usuaris de la via tinguin una millor percepció de les seves característiques tècniques i funcionals.
En una primera fase es plantejarà una millora de la senyalització de tota la variant de Vilafranca, des del punt on finalitza el tram desdoblat (enllaç Vilafranca-sud del PK13), fins al final (a l’enllaç de Santa Fe del Penedès, situat al PK19,5). El tram on s’actuarà inicialment té uns 6,5 quilòmetres de longitud. Durant  la  propera tardor es  procedirà a una actuació similar a la resta de l’Eix Diagonal.
 
Una de les principals causes possibles de l’accidentalitat detectada és la velocitat real de circulació. Per exemple, en el tram situat entre l’enllaç Vilafranca-Sud  i Vilafranca-nord (al  PK 14), on la velocitat màxima autoritzada és de 100 km/h, s’ha comprovat que gairebé un 37% dels vehicles hi circula a velocitats superiors al límit permès. En el període d’una setmana, s’han detectat més de 3000 vehicles amb velocitats superiors a 120  km/h i el pas de tres vehicles a més de 180 km/h.
 
D’acord amb aquesta velocitat de circulació, superior a la permesa, i a banda de la possible instal·lació de radars per al control de la velocitat, s’ha fet un nou estudi per delimitar els trams on estarà permès fer els avançaments i es  procedirà a limitar aquests espais, adoptant com a referència una velocitat de circulació de 120 km/h i no de 100 km/h. Això implicarà una disminució del trams d’avançament, per tal que aquestes maniobres es puguin realitzar en major seguretat tenint en compte l’alt volum de cotxes que circulen amb velocitats superiors a la permesa

Així, en el tram situat entre l’enllaç Vilafranca-Sud i Vilafranca-Nord es prohibirà totalment l’avançament als vehicles que circulen cap al sud, en direcció cap a Vilanova i  la Geltrú. També s’escurçarà el tram d’avançament permès en sentit nord, cap a Igualada, que passarà dels 1.200 metres que tenia fins ara, als 500 metres. Així mateix, en la zona propera a l’enllaç final, de Santa Fe del Penedès, es limita el tram de possibilitat d’avançament.
 
També es farà una millora conjunta dels senyals per accentuar la sensació, per als conductors procedents de Vilanova i la Geltrú, que passen d’un tram de carretera desdoblada a una carretera amb dos sentits de circulació. Per fer-ho, es col·locarà un senyal suplementari amb fons fluorescent, recordant el perill del doble sentit  de circulació. A més, en aquest tram, a continuació de  l’enllaç Vilafranca-sud, es pintaran a la calçada les fletxes corresponents a cada sentit de circulació. Ajudarà a percebre que se circula per una carretera amb dos sentits el fet de pintar una segona línia contínua central de separació dels carrils i que prohibirà totalment l’avançament per als vehicles que van cap al sud. Aquesta línia continua es farà amb ressalts, de manera que els conductors tindran una percepció sonora si la trepitgen.
 
Finalment, un altre element que es reforçarà serà l’abalissament, amb la col·locació de panells direccionals –sergents- en diferents trams de revolts que cal remarcar. En concret, es marcarà el revolt situat poc abans d’arribar a l’enllaç de la Granada-Sant Sadurní i el situat al final de la variant, un cop passat l’enllaç de Santa Fè del Penedès.
 
A més, es canviarà la situació de diferents senyals per afavorir la seva legibilitat i se n’introduiran d’altres de complementaris per reforçar la seguretat viària.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 32