Nano

#12

Catalunya és la tercera comunitat que paga més impostos però la desena en recursos rebuts

query_builder   25 juliol 2012 10:52

event_note Nota de premsa

#12

Catalunya és la tercera comunitat que paga més impostos però la desena en recursos rebuts

  • La liquidació de l’actual model de finançament, corresponent a l’exercici de 2010, situa Catalunya per sota de la mitjana de comunitats autònomes
Liquidació model de finançament
 
Catalunya ocupa la tercera posició en recaptació tributària però baixa fins al desè lloc en recursos rebuts un cop aplicat el model de finançament corresponent a l’exercici de 2010, d’acord amb les dades fetes públiques pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.

Segons aquestes dades, la capacitat tributària de Catalunya (per càpita), es troba 18,5 punts per sobre de la mitjana mentre que els recursos rebuts del model de finançament la situen 1,1 punts per sota de la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú. Concretament, l’any 2010 els catalans van pagar de mitjana 118,5 i van rebre en concepte de finançament autonòmic 98,9.

Un model de finançament incoherent

El model d’anivellament fiscal de l’Estat espanyol és incoherent: hi ha comunitats que aporten més que la mitjana i en queden per sota després de ser anivellades (Madrid, Balears o Catalunya), i d’altres que no (Aragó, Cantàbria, La Rioja...). N’hi ha que no arriben a la mitjana ni abans ni després de ser anivellades (Comunitat Valenciana, Múrcia... ) i, per contra, hi ha comunitats que estan molt per sota de la mitjana i acaben sent les primeres després (Extremadura...)

Això no passa en cap altre model de finançament d’arreu del món. Per citar dos exemples, a Alemanya l’anivellament és parcial i mai un estat que té recursos per sobre de la mitjana queda anivellat per sota, i al Canadà cap província queda situada per sota del que hi aporta.

Resultats del model de finançament, 2010 (per càpita)
Resultats del model de finançament, 2010 (per capita) 

 1  

Fitxers adjunts

 Resultats del model de finançament 2010

Resultats del model de finançament 2010
PDF | 1180