L’ONG catalana Fundació Sida i Societat (FSIS) ha presentat a la Conferència Internacional sobre la SIDA de Washington, l’aplicatiu MANGUA, una eina per al seguiment de pacients amb aquesta malaltia. Les principals agències internacionals implicades en la lluita contra la SIDA han mostrat el seu interès per aquesta eina, imprescindible per facilitar l’accés als tractaments antiretrovirals en països amb pocs recursos. MANGUA es va començar a desenvolupar l’any 2008 finançat en gran part per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i ja s’ha implantat amb èxit a Guatemala.
Agències com l’Organització PanAmericana de la Salud (PAHO) o com el Fons Global per la Lluita contra la malària, la Tuberculosi i la SIDA (Global Fund) han assenyalat la importància que MANGUA podria tenir en un futur en el seguiment clínic del pacient i la millora en la recollida, anàlisi i seguiment de dades de malalts de SIDA a tota Amèrica Central.
La FSIS, presidida pel doctor Jordi Casabona, va començar a desenvolupar l’any 2008 el projecte MANGUA, conjuntament amb el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre la SIDA/ITS de Catalunya (CEEISCAT) (Institut Català d'Oncologia/Agència de Salut Pública de Catalunya) i el propi Programa Nacional de Sida de Guatemala, per donar suport al sistema d’informació nacional de VIH i davant de les carències existents a tres nivells: manca d’informació per al metge (historia clínica), manca d’informació per el país per a fer seguiment i donar la resposta adequada a la epidèmia (indicadors) i per projectes de recerca aplicada d'interès internacional (cohort de pacients).
MANGUA s'emmarca dins de l’estratègia de descentralització del tractament antiretroviral, per facilitar el seguiment clínic del pacient i una millora substancial en la recollida i anàlisi de dades que contribueix a generar indicadors de vigilància epidemiològica rellevants per al país, condició sine equa non per a que aquests rebin l’ajuda del Fons Global per al pagament dels tractaments antiretrovirals.
Es va triar Guatemala perquè és el país més poblat de d’Amèrica Central i en aquests moments ocupa el lloc 131 en el rànquing global de l'Índex de Desenvolupament Humà (IDH, 2011). El 57% de la població viu en la pobresa i el 21,7% en extrema pobresa, concentrant-se especialment a l'àrea rural (74%) i en la població indígena (76%). La dona i la infància són els sectors més pobres i desfavorits. Però aquestes problemàtiques, malgrat ser contundents a l'hora de definir la situació d'un país, se sumen a unes altres també presents en societats amb un major grau de desenvolupament, com el VIH/sida i altres ITS. A Guatemala, aproximadament 59.000 adults i nens viuen amb VIH. La prevalença en adults s'estima en 0,8% i 3.900 persones han mort per Sida. Fins a desembre de 2011, s'han notificat 30.174 casos de Sida i els grups d'edat més afectats són adults joves entre 25-34 anys. Per sexes, el 69% són homes i el 31% dones, sent la raó de masculinitat del total de casos d'1.64. Les estimacions situen a Guatemala entre els països d'Amèrica Central amb una major prevalença de VIH en població general. El corredor interfronterer (Mèxic -Guatemala -Hondures -Belize), continua sent el més afectat per l'epidèmia. Aquesta zona representa el 83.45% del total de casos del país.
La Fundació Sida i Societat treballa des de 2005 en la prevenció, assistència clínica i monitoratge epidemiològic en el camp del VIH/sida i altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) a Guatemala, mitjançant una actuació multinivell, el Projecte UALE (prevenció, assistència directa a la població, sensibilització, educació per el desenvolupament, incidència política i investigació científica d’excel·lència). L’enfortiment de capacitats i la perspectiva de gènere segueixen sent les línies transversals de totes les intervencions.