Alerta per risc molt alt d'incendi a partir de dijous

Agricultura activa mesures especials de prevenció a causa de l'increment del perill d'incendi a la majoria del territori de Catalunya

query_builder   7 agost 2012 17:00

event_note Nota de premsa

Alerta per risc molt alt d'incendi a partir de dijous

Agricultura activa mesures especials de prevenció a causa de l'increment del perill d'incendi a la majoria del territori de Catalunya

Tancament de 9 massissos i suspensió d’autoritzacions per activitats de risc des de les 00.00 del dijous fins dissabte
 
 
El Departament recomana extremar les precaucions per evitar qualsevol negligència que pugui originar un incendi forestal
mapa dels municipis i comarquesen Pla Alfa 3 a partir de dijous
mapa dels municipis i comarquesen Pla Alfa 3 a partir de dijous
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la previsió d’un progressiu increment del perill d’incendi forestal des de demà i, especialment el dijous, a causa de l’onada de calor prevista per als propers dies i  fins dissabte, fet que ha comportat l’activació de mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de risc i de les mesures previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
La situació meteorològica prevista a partir del proper dijous  de component sud intensa que implicarà un fort increment del perill d’incendi forestal degut a les altes temperatures i les baixes humitats relatives, la qual es preveu es mantingui durant el cap de setmana,  determinen que el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural activi el nivell 3 del Pla Alfa a partir de les 00:00 hores de  dijous, en els municipis amb més alt nivell de perill de les comarques afectades.
 
Les comarques d’afectació principal són:
 
Alt Camp, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Noguera, Osona, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta i Vallès Oriental.
 
La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Com a mesura especial de prevenció s’ampliaran les restriccions d’accés a :
 
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
 
Tarragona/Terres de l’Ebre : Massís dels Ports Tortosa Beseit, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix
 
Suspensió d’autoritzacions per a activitats de risc
 
En funció del mapa diari del Pla Alfa (el qual es pot consultar a la web del Departament d’Agricultura) es suspenen tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els municipis afectats per l’activació del nivell 3 del Pla .
 
Com a conseqüència de l’activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres ), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 5oo metres del bosc.
 
 
Municipis afectats:
 
Veure en annexos el llistat i mapa de municipis que estaran afectats per l'activació del Pla Alfa 3 a partir de les 00.00 hores del dijous. Aquest primer contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers , de les Associacions de  Defensa Forestal i de les  Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents.
 
També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.
 
 
Consells i recomanacions :
 
Més de 63% dels incendis forestals s’originen com a conseqüència de l’activitat humana. Ja sigui de forma accidental o per imprudències.
 
Per això es recomana extremar totes les precaucions els propers dies i seguir especialment els consells de prevenció i de protecció civil, i especialment, vetllar per :
 
  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació.
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’és de maquinaria en zones forestals en la franja horària compresa entre les 13 h i les 18 hores.
  • No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin generar guspires o sobreescalfaments.
  • En cas de detectar una columna de fum  prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportat perill d’incendi forestal comunicar-ho al 112.

 

L’augment de perill d’incendis es basa principalment perquè aquest any hi ha més sequera, i en conseqüència menys humitat en el terreny i les masses forestals, en comparació dels darrers, una  tendència que a poc a poc es va generalitzant pel territori. Durant els últims sis les precipitacions només han estat abundants als Pirineus, sobretot a la part més occidental. A bona part del país les precipitacions han estat inferiors a la mitjana climàtica. Les precipitacions de juny estan seguint en la mateixa línia i, per tant, el dèficit hídric va augmentant. A més enguany la sequera presenta uns valors més alts que els anys previs excepte a la part nord del país on seria semblant.
 
 
El Pla Alfa
 
El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.

L'activació del Pla Alfa, per part dels Agents Rurals, ve donada pel mapa de perill diari d'incendi forestal i altres eines d'anàlisi de risc. En funció de les situacions de perill es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per cada comarca.

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la realització de determinades actuacions preventives i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l'activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d'emergència per a incendis forestals a Catalunya).
 

1  

Imatges

mapa dels municipis i comarquesen Pla Alfa 3 a partir de dijous

mapa dels municipis i comarquesen Pla Alfa 3 a partir de dijous 368

1  

Fitxers adjunts

Llistat de municipis afectats pel PLa Alfa 3

Llistat de municipis afectats pel PLa Alfa 3
XLS | 2607