Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 10 d'agost)

query_builder   9 agost 2012 18:14

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 10 d'agost)

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi per demà divendres 10 d’agost continua incrementant-se. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat i baix només residualment.
Mapa de risc d'incendi forestal
Davant l'actual situació d'alt risc d'incendi forestal, els Bombers de la Generalitat continuen amb el dispositiu especial previst per fer-ne front aquests dies. En aquest sentit, avui ja han realitzat rutes de vigilància aèria per les comarques de més risc que són els massissos de Girona, la Catalunya Central i les Terres de l'Ebre.
 
Pel que fa al seu dispositiu terrestre, els Bombers  han concentrat cinc Columnes Mòbils, comboi format per tres vehicles tipus Bombes Rurals Pensants (BRP) i un vehicle de comandament cadascuna, i que s’han ubicat en punts estratègics del territori a Cassà de la Selva, Igualada, Vic, Manresa i Mora d’Ebre. Pel que fa a les unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) també han fet rutes de vigilància per cadascuna de les demarcacions amatents a l’evolució de l’episodi de risc i de l’aparició de qualsevol alerta.
 
Tot aquest operatiu aeri i terrestre treballa amb l’objectiu de detectar al més aviat possible qualsevol columna de fum, i oferir una resposta ràpida i més contundent en cas d’incendi.
 
Cal destacar que per demà, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, no s’esperen precipitacions; les temperatures seran lleugerament o puntualment moderadament més altes.  Les mínimes oscil·laran entre 13 i 18 ºC al Pirineu, entre 17 i 22 ºC a la resta de l'interior i a la costa Brava, i entre 19 i 24 ºC a la resta del litoral. Les màximes es mouran entre 36 i 41 ºC a la depressió Central, terres de l'Ebre i valls del Prepirineu occidental, entre 29 i 34 ºC al litoral i entre 33 i 38 ºC a la resta del territori. L'ambient serà molt càlid, especialment a l'interior, i a més al litoral la sensació de xafogor serà molt acusada. Quant al vent, bufarà fluix i de direcció variable a l'inici i final de la jornada, amb predomini del component est. A partir de mig matí s'imposarà el component sud i est al litoral i al migdia arribarà també al prelitoral. Amb el pas de les hores entrarà a la Catalunya Central i a les terres de l'Ebre. La resta de la jornada i a la resta dels sectors bufarà el component oest.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat avui la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT degut a la previsió d’increment elevat de risc d’incendi forestal generalitzat a tota Catalunya, ateses les altes temperatures i la baixa humitat. Aquest increment es produïrà a partir del migdia/tarda, un cop es confirmin les previsions d’altes temperatures a tot el territori, i es perllongarà durant els propers dies.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, alerta de la situació de perill d’incendi prevista a partir del proper dijous  que  implicarà un fort increment del perill forestal degut a les altes temperatures i les baixes humitats relatives fet que ha comportat l’activació de mesures especials de prevenció que s’aniran modulant en funció dels mapes de perill i de les mesures previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.
 
Així es preveu que estigui activat el nivell 3 del Pla Alfa a partir de les 00:00 hores de divendres a 268 municipis de les següents comarques (cosa que suposa un increment respecte el dia d’ahir): Alt Camp, Alt Empordà, Anoia, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Selva, Solsonès i Terra Alta. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies. La resta del territori de Catalunya  (llevat de la Val d’Aran) també es veurà afectada per l’episodi, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.
 
Pel que fa al tancament de massissos, com a mesura especial de prevenció s’ampliaran les restriccions d’accés a : 
  • Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera 
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
Aquesta primera delimitació es podrà modificar en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
En funció del mapa diari del Pla Alfa (el qual es pot consultar a la web del Departament d’Agricultura) es suspenen tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els municipis afectats per l’activació del nivell 3 del Pla . Com a conseqüència de l’activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línees fèrries, carreteres ), aturada de l’execució de l'obra civil a menys de 5oo metres del bosc.També es prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions en els municipis d’alfa3. No queda prohibit el llaurar ells camps per prevenció d’incendis.
 
Mentre duri l’episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d’Agents Rurals, de Mossos d’Esquadra, de Bombers , de les Associacions de  Defensa Forestal i de les  Diputacions Provincials  per tal d’optimitzar els recursos existents.També s’ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d’Agricultura i d’Interior.

2  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi (amb llegenda comarques)

Mapa diari de risc d'incendi (amb llegenda comarques)
JPG | 270

Mapa diari de risc d'incendi

Mapa diari de risc d'incendi
JPG | 194